Ген. Мутафчийски предупреди! Ето защо боледуваме повече от тежки зарази

Той сподели и какви са равносметките му от ковид пандемията, щаба за борба с която оглавяваше

Ген. Мутафчийски предупреди! Ето защо боледуваме повече от тежки зарази | StandartNews.com

Източник: бТВ

Поради непремерени изказвания на политици и други публични личности през последните години все по-малко хора се ваксинират, включително срещу най-опасните заразни заболявания. Това е причината и броят на заболелите да се увеличава, предупреди в интервю за бТВ началникът на ВМА ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Той сподели и какви са равносметките му от ковид пандемията, щаба за борба с която оглавяваше.

"Трябва да вземем поуки. Това е задължително. Във ВМА взехме поуките си - взехме повече курсанти и имаме планове как да се разкриват такива отделения във всичките ни периферни болници", обясни ген. Мутафчийски.

Шефът на ВМА си припомни първите дни от ковид пандемията. "Всичко беше непознато, никога не намерих отговор на въпроса защо в Китай се действаше толкова строго веднага, което за мен значеше, че има нещо недоизказано и не знаем и трябва да бъдем радикални в мерките си. В първите месеци имахме най-ниска смъртност в света. След това настъпи разнобой, замесиха се политиците и излязохме като втори по смъртност в света. Сега се чудим какво става с коклюш, дай Боже да не се чудим какво ще стане и с детски паралич. Фатално е за бъдещето", каза той. 

Човек без вяра не може да извършва нашата дейност. В много трудни моменти, в критични моменти, вярата е с нас. Учим курсантите си, че трябва а са много добре подготвени, но с вяра, каза още Мутафчийски по повод великденските празници и Гергьовден.

"Човек трябва да има вдъхновение за работата си. В нашата професия могат да се намерят много добри примери", каза още той.

Ген. Мутафчийски заяви, че параклисът за ВМА е поръчан и се очаква. Позлатените кубета също са поръчани. Той сподели, че ще има и иконостас и изрази възхищението си от това, че парите за изработката на параклиса са събрани за два месеца.

Разкри за голям успех на българските военни медици. "Скоро закрихме мисия в Мали, която е трябвало да протече 6 месеца, а тя беше 10 години и завърши без да дадем жертви. Френското командване изсипа куп похвали. Навсякъде е много трудно. Военните медици носят две дини под една мишница. Нашите медици са разпределени по бойните части", каза той. 

"Курсовете са запълнени и със всяка изминала година балът става все по-висок. Много хора записват на първо желание военен лекар, а не на второ като подсигуряване. Има голям интерес и към военномедицинските сестри.  Студентите се интересуват най-вече от това какво е усещането да си на мисия. Менторите, които ги обучават са преминали през такива мисии. Човек трябва да има самочувствие, когато застане пред студентите и нищо от кариерата да не му е спестено. Развълнувани са за първите си мисии. Медицинските сестри, които завършиха преди 2 години от 8 студенти - 6 преминаха успешно мисии веднага", каза още ген. Мутафчийски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Пенка
преди 1 седмица

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto

Откажи