Костадинов изкара Възраждане на протест заради еврото

Очакват да бъде погазено желанието на 604 000 българи да се свика референдум

Костадинов изкара Възраждане на протест заради еврото | StandartNews.com

Източник: БНТ

Демонстранти се събраха тази сутрин пред сградата на Конституционния съд. Протестът е организиран от „Възраждане“. Поводът е, че КС се очаква да се произнесе по жалбата на партията срещу отхвърлянето на референдума за запазването на българския лев. От партията на Костадин Костадинов имат опасения, че КС ще погази волята на над 600 000 българи да бъдат питани, съобщава Нова телевизия.

Костадинов заяви пред журналисти, че очаква референдумът да бъде погазен. Те си мислят, че по този начин ще ни спрат, напротив, борбата тепърва започва, защото подготвяме заедно с нашите партньори от другите европейски държави в семейството на идентичност и демокрация една петиция, която ще бъде внесена в Европейския парламент, подчерта той.

Председателят на Инициативния комитет за провеждане на Референдум за запазване на националната ни валута Виктор Папазов посочи самото решение на НС да не разреши допитвате по темата е нелепо. По думите му никой не е успял да обясни с какво въпроса противоречи на международен договор.

Според него нещата в КС са били на кантар и за това близо седем месеца не е имало произнасяне по жалбата на „Възраждане“. Папазов изтъкна, че двамата нови конституционни съдии ще се опитат да наклонят везните в ущърб на българския народ.

В момента по паритет на покупателна способност ние сме на около 60% от средното за еврозоната. За да няма негативни икономически последици за населението, за стандарта на живот и икономиката ни, трябва да сме на около 90%. В последните 2-3 години настигаме с около 1,5% на година, т.е. ни трябват 20 години, за да стигнем 90% от средното за еврозоната - тогава безболезнено за икономиката ще можем да се интегрираме в тази валутна зона. Ако влезем сега неподготвени, това ще е катастрофално за икономиката и за жизнения стандарт на хората, каза още Папазов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай