Асен Василев с важни новини за членството в еврозоната

Бюджетът догодина също е планиран в рамките на критериите за еврозоната

Асен Василев с важни новини за членството в еврозоната | StandartNews.com

Източник: БТА

В медиите мина информацията, че днес беше приет много важен законопроект за Българската народна банка, който ще бъде внесен в Народното събрание в първите дни на 2024 г., за да се подготвяме за една от другите ни основни цели: подготовката за еврото. Предварителната информация, която ни предостави министърът на финансите, е, че изпълнението на бюджета за тази година върви съгласно най-добрите ни очаквания. Нямаме проблеми по отношение на подготовката за еврозоната. Постепенно преминаваме от днешните към утрешните задачи. Това заяви премиерът Николай Денков, който взе участие в среща по покана на председателя на външната комисия в парламента и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Предварителното изпълнение на бюджета за тази година показва, че дефицитът ще бъде по-нисък от планираното - 2,5%, а не 3 на сто. Ще ни останат и 1 милиард, които можем да използваме, за да си помогнем за догодина за общинските проекти. Ще гарантираме, че всички аванси ще бъдат платени. Това опровергава всички черни сценарии, които се чуха за това, че държавата ще фалира“, заяви от своя страна финансовият министър Асен Василев.

„Това от гледна точка на еврозоната, ни дава пълно право да кажем, че този критерий е покрит за тази година. Бюджетът догодина също е планиран в рамките на критериите. Единственото, което остава, е критерият за инфлацията. До голяма степен инфлацията е внос в България, тя е по линия на храни и енергоизточници. Цените започнаха да падат. Очакваме в рамките на юни- юли догодина, когато излезе докладът, да сме покрили и този оставащ критерий така, че спокойно да можем да влезем в еврозоната", допълни Василев.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай