Туроператори с новина за екскурзиите до Йордания и Египет

Няма проблеми, дестинациите са пълни с туристи, каза екскурзовод

Туроператори с новина за екскурзиите до Йордания и Египет | StandartNews.com

Туроператорите няма да възстановят сумата на клиенти, решили да се откажат от пътуването си в Йордания или Египет.

От бранша на туроператорите посочват, че всеки ден има стотици полети до летища в Йордания и Египет и от цяла Западна Европа продължават да пътуват туристи. 

Част от туристите искат да се откажат от закупените пакети, тъй като в момента Ситуационният център към Министерството на външните работи препоръчва да не се пътува в тези две държави, но не налага забрана за пътувания.

Над 10 000 българи са предплатили екскурзии до двете държави до края на годината.

„Индексът на Ситуационния център на МВнР има само препоръчителен характер и не може да бъде причина за анулирането на едно пътуване", посочи Димитър Балтов от Обединение "Бъдеще в туризма" за Bulgaria ON AIR.

Той описа, че се стига до следната ситуаци. „Клиентите се паникьосват и част от тях искат да анулират пътуванията си, но по договор дължат неустойка. За пътувания, които са съвсем скоро, неустойките са почти 100%.

А смяната на една дестинация с друга, когато е по желание на туристите, които се отказват от пътуване до Египет или Йордания, зависи индивидуално от всеки туроператор“.

„Хотелите в Йордания и Египет казват, че при тях всичко е нормално и има туристи. Същото твърдят и авиокомпаниите. Така туроператорите не могат да си вземат парите обратно, съответно няма как да ги върнат на туристите“, обясни той.

Според него няма обективна причина за отлагане на пътуванията, тъй като всичко се случва по съвсем нормален начин.

 „И двете страни много разчитат на туризма за осигуряване на прехрана и предлагат всички усилия да няма смущения на туристическите услуги“, изтъкна събеседникът.

Апелът ни към МВнР е предупреждението да касае определен регион, защото и двете страни не са малки, предложи Балтов.

Група от 38 туристи е при Мъртво море в Йордания от 7 дни и те твърдят, че абсолютно никакви проблеми не е имало.  

„Всичко върви по план, нямаме отклонения от програмата. Има много туристи от цял свят“, каза екскурзоводът Стоян Широв пред bTV.

Пълни са хотелите и в Египет. Екскурзоводът Стефан Богданов обясни, че днес например в град Хургада има над 800 туристи.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Диана
преди 6 месеца

Вчера се върнахме от Египет. Всичко е много спокойно. Няма никаква заплаха и опасност за почиващи туристи. Изпълнихме без проблем всички планирани екскурзии. Защо толкова много ни плашат, да не пътуваме в Египет? Някой безхаберник от Външно, без да проучи обстановката там, определи 4-та степен на опасност! Спокойно си ходете на почивки в Хургада, не се отказвайте! Египет е мирна и дипломатична държава!

Откажи
Вальо
преди 6 месеца

И ние сме ходили три пъти,но винаги има едно наум не заради сигурност,а поради косвени фактори!

Откажи