Хасан Адемов с добри новини за пенсионерите

В зависимост от възможностите на бюджета е предложена подкрепа за най-уязвимите групи

Хасан Адемов с добри новини за пенсионерите | StandartNews.com

Източник: бТВ

Експертът по социална политика и бивш депутат от ДПС Хасан Адемов заяви, че даването на великденски добавки на пенсионерите в размер на 75 лв. не е предизборна акция, а възстановяване на традиционните великденски добавки и подчертаване на солидарния характер на българската държава.

Колегите от ГЕРБ и ДПС пак щяха да предложат мярката за великденски добавки. В зависимост от възможностите на бюджета е предложена подкрепа за най-уязвимите групи, каза Адемов в интервю з бТВ.

Той посочи, че еднократната подкрепа от 75 лв. не е пенсионна политика и устойчиво увеличение на пенсиите. През миналата година управляващите спряха коледните и великденските добавки, но по-важният въпрос е, че се възстановява традиция - традицията е да се подпомогнат в условия на криза най-уязвимите групи и под линията на бедност.

Хасан Адемов обясни, че когато идват нови избори винаги има напрежение. Сегашната ситуация не прави изключение от други години, посочи той.

Според него по-важният въпрос е да не се използват публичните финанси в предизборната кампания на партиите. Въпросът е да се избегнат по един или друг начин непредвидени разходи, добави Адемов.

Вчера депутатите от Комисията по социални въпроси в парламента одобриха на първо четене законопроекта на ГЕРБ-СДС и ДПС за промени в бюджета на Държавното обществено осигуряване за изплащане на великденски добавки на пенсионерите. Той предвижда пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева да получат по 75 лева, като за целта се отпускат 40 милиона лева.

Предстои днес проектът да бъде обсъден в бюджетната комисия, както и в пленарната зала на парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай