Голям скандал! Разследват затварянето на важен завод у нас

Предприятието затваря от другата седмица, пращайки на борсата над 100 свои служители

Голям скандал! Разследват затварянето на важен завод у нас | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

ДАНС е започнала проверка на договорите за изработка на нови вагони за БДЖ от Вагонно-ремонтният завод в Дряново, предава Нова телевизия.

Причината е, че предприятието затваря от другата седмица, пращайки на борсата над 100 свои служители в навечерието на коледните и новогодишни празници.

ВИЖ ОЩЕ: Завод затваря врати. Стотици остават без препитание

Ръководството обвинява БДЖ в неизпълнение на договори. Такова обвинение към самия завод пък има и от Българските държавни железници – оттам посочват, че има договор от 2021 г., приключил през април 2023 г., но той не е изпълнен, въпреки че са били изплатени 7 милиона лева за предаването на 15 вагона.

„През 2021 г. стартирахме договора и наистина тогавашното ръководство осигури в бърз порядък да се изплати сумата по аванса. В рамките на много кратък срок от време, в порядъка от 8 месеца, ние разработихме техническа и технологична документация, която позволява изработването не на 15, а на 100 вагона. През декември същата година показахме прототипа, но възложителят не присъства. Впоследствие се стигна до забавяне поради пандемията и забавени поръчки от външни контрагенти, тъй като ние внасяме продукти, които в България не се произвеждат”. Това заяви по-рано днес пред Нова телевизия Валери Димитров, управител на завода.

„Единственото, което поискахме от БДЖ, е да се промени графика, тъй като имаше забавяния.  Не сме искали да се увеличава цената или нещо друго”, добави той. И заяви, че ще бъде започната процедура срещу БДЖ.

Заводът за вагони в Дряново е едно от двете останали предприятия у нас, което работи с БДЖ. Тук са изработени всички пътнически вагони за родната железница преди повече от 30 години.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай