Енергийният министър с тежки новини за хората останали без ток

В "Топлофикация София" има малко на брой аварии

Енергийният министър с тежки новини за хората останали без ток | StandartNews.com

Източник: БТА, архив

Почти 800 000 домакинства в цялата страна са без ток. Това стана ясно от брифинг на министъра на енергетиката Румен Радев, който информира за актуалната обстановка с електроснабдяването предвид тежките метеорологични условия.

"В тези сложни часове работят на терен хиляди наши колеги. Трети поред уикенд ситуацията е сложна. Благодаря им за работата и неуморния труд", подчерта министърът.

Към 17.00 ч всички проблеми в 20 подстанции на мрежата с високо напрежение са отстранени, съобщи Радев.

В района на "Електроразпределителни мрежи Запад" има 778 населени места без ток - това са малко над 300 000 абоната. Най-много са абонатите без електрозахранване в областите Благоевград, Видин, Монтана, Перник, Софийска област, Плевен, Ловеч, Кюстендил", каза Румен Радев.

В района на "Електроразпределение юг" 55 населени места са без ток - това са над 300 000 домакинства.

"В северната част на този регион е най-сложна обстановката - това са Стара Загора, Сливен, Хасково, населени места край Пловдив и Смолян", обясни министърът.

196 000 клиенти на "Електроразпределение Север" в 779 населени места в Североизточна България също са на тъмно.

В "Топлофикация София" има малко на брой аварии в ж.к. Надежда и в района на ул. Данаил Николаев и ул. Бяло море.

Министърът също така увери, че няма увеличен радиационен фон в страната, като нарече информацията за повишена радиация фалшива новина.

"Категорично фалшива новина е повишеният радиационен фон. Обичайните стойности са между 0,07 и 0,3 микросиверта на час. За последните 24 часа сме в този интервал. В района на Козлодуй и на отстояние от 100 км са около 0,10. Заради естествения фон на тухлите има по-висока стойност. Няма какъвто е и да е повод за безпокойство", увери Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай