ЕК с радостна новина за еврозоната

Въпрос на време е въвеждането

ЕК с радостна новина за еврозоната | StandartNews.com

България работи усилено да изпълни изискванията за въвеждането на общоевропейската валута и очакваме да я приветстваме в еврозоната скоро. Това заяви еврокомисарят по финансовите услуги, финансовата стабилност и капиталовите пазари Марейд Макгинес. Тя участва в среща, посветена на бъдещето на еврозоната, организирана в Европейския парламент в Брюксел от евродепутата Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП).

Макгинес отбеляза, че 20 от 27-те държави в ЕС са част от еврозоната. Над 350 милиона души в ЕС използват еврото, то е втората по важност валута в света след американския долар, добави еврокомисарят.

Председателят на еврогрупата Паскал Донахю посочи, че еврото е израз на европейското единство. Разширяването на еврозоната ще бъде цел на институциите на ЕС в следващите години, добави той.

България извърши мащабни реформи, подкрепяме пътя й към въвеждането на общата валута, каза Донахю. По неговите думи това е само въпрос на време.

Подуправителят на БНБ Петър Чобанов отбеляза, че нашата страна проявява разумност и предвидимост в областта на финансите. БНБ последователно се стреми със своя опит и независимостта, която отстоява, да проправи пътя към еврото в координация с ЕЦБ, допълни той и изрази увереност, че нашата страна ще влезе в еврозоната скоро.

Виждам добри перспективи за моята родина, каза евродепутатът Емил Радев. Приемането на еврото е избор, който сме направили с присъединяването си към ЕС, посочи той. Радев отбеляза работата на няколко български правителства в тази посока. Въвеждането на еврото е въпрос на еволюционни, а не революционни промени, заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Вън
преди 2 месеца

От НАТО И ЕСЕС ВЕДНАГА!!!МАХНЕТЕ НИ ОТ ТЕЗИ ЛЪЖЦИ И МАНИПУЛАТОРИ САЩ И ЕС!!!ЦЕНИТЕ В РУСИЯ СА 4 ПЪТИ ПО НИСКИ ОТ ЗАПАДНАТА ПУМИЯ Т.Е ВСИЧКО Е СПЕКУЛА ОТ ЗАПАД!!!

Откажи
Вън
преди 2 месеца

Много е радостна тази новина, особено за бедния гражданин..

Откажи
tansel
преди 2 месеца

Браво,от тази радостна новина копейките направо пикаят газ.

Откажи