Орбан проговори за европарите за Украйна, каза къде е грешката

Лидерите на страните членки на ЕС обаче не можаха да преодолеят съпротивата на унгарския премиер

Орбан проговори за европарите за Украйна, каза къде е грешката | StandartNews.com

Унгарската страна е на мнение, че сумата по финансирането на Украйна от страна на Европейския съюз не бива да бъде взета от бюджета на ЕС и че за всяка финансова помощ за Украйна трябва да бъдат поставени "разумни" срокове, заяви унгарският премиер Виктор Орбан днес, цитиран от Ройтерс.

"Убеден съм, че да се дадат на Украйна петдесет милиарда евро от бюджета на ЕС... е грешно решение", каза Орбан на днешната си годишна пресконференция с присъствието на представители на световни медии.

Всички членки на ЕС с изключение на Унгария одобриха миналата седмица стартирането на преговорите с Украйна за присъединяване към блока въпреки продължаващата инвазия на Русия в страната. Ройтерс отбелязва, че съпротивата на Унгария беше заобиколена, с предложение към Орбан да напусне залата непосредствено преди гласуването на решението.

Унгарският премиер потвърди официално, че инициативата за това предложение е дошла от Олаф Шолц.  Германският канцлер предложи Орбан да напусне временно срещата, за да даде възможност на останалите държавни и правителствени ръководители да постигнат необходимия консенсус.

Лидерите на страните членки на ЕС обаче не можаха да преодолеят съпротивата на унгарския премиер срещу преразглеждането на бюджета на блока, за да се насочат въпросните 50 милиарда евро към Киев и да се осигурят средства по други дейности като управлението на миграцията.

Очаква се лидерите на ЕС, които биха предпочели постигането на споразумение с единодушие, но иман и план Б, да преразгледат въпроса на извънредно заседание на Европейския съвет на 1 февруари догодина.

"Те искат да дадат парите на Украйна от бюджета на ЕС, Унгария иска това финансиране да не засяга бюджета на ЕС. Те имат вариант – при положение че ние не сме съгласни с това – да намерят средства извън бюджета, но за нас не съществува вариант средствата да бъдат взети от бюджета без съгласието на Унгария", каза Орбан.

"Възможността е останалите 26 държави да намерят изход от ситуацията със съвместното отпускане на заем извън бюджета на ЕС. Ако се стигне до подобно решение, ще преосмислим позицията си", добави министър-председателят на Унгария.

ЕС може да продължи да помага на Киев по заобиколен път, включващ сделка между 26 страни членки на блока и Украйна, която автоматично лишава Унгария от пари от съпътстващи споразумението еврофондове, като например за мигрантите.

ЕС замрази голяма част от средствата от еврофондове за Унгария поради опасенията, че правителството на Орбан е подкопало демократичния принцип за взаимен контрол между законодателната, изпълнителната и съдебната власт в страната. Миналата седмица Блокът размрази някои от тези средства, изхождайки от констатацията, че Будапеща е осъществила съдебна реформа, но около 20 милиарда евро остават блокирани.

Запитан по темата днес, Орбан каза, че Унгария не би искала замразяването на средствата за страната от ЕС, обвързано със спазването на принципа на върховенството на закона, да се свързва с финансирането на Украйна.

"Не искаме паричната помощ, предназначена за Украйна, да се обвързва с каквито и да е финансови проблеми на Унгария,... това би нарушило и принципа на ЕС за лоялното сътрудничество", каза Орбан.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Мил
преди 3 месеца

Браво Орбан,в теб ни е надеждата.

Откажи