Републиканци бесни на Тръмп заради негов флирт с Русия

Според някои от тях той не става за президент на САЩ

Републиканци бесни на Тръмп заради негов флирт с Русия | StandartNews.com

Бивши съюзници републиканци на Доналд Тръмп го нападнаха за думите, че нямало да защити страни членки на НАТО от евентуална руска атака, ако тези страни изостават с финансовия си принос за пакта, предаде Ройтерс.

"Поради това казвам отдавна, че той не става за президент на САЩ", заяви бившият кандидат за държавен глава Крис Кристи в телевизионно интервю.

По време на митинг в Южна Каролина в събота Тръмп се оплака от плащанията от някои страни от НАТО и разказа за минал разговор с неназован ръководител на "голяма страна": "Президент на голяма страна се изправи и ме попита: "Добре, сър, ако ние не платим (повече пари за отбрана - бел.ред.) и Русия ни нападне, вие ще ни защитите ли?" Аз му отговорих: "Няма да платите? Вие престъпник ли сте? Не само няма да ви защитя, но и бих насърчил Русия в този случай да направи каквото си поиска", каза Тръмп пред евентуалните си избиратели.

Думите му бяха разкритикувани от Белия дом и от други западни официални лица.

Неуспехът на много от страните в НАТО да изпълнят критерия за разходи за отбрана от поне 2% от БВП отдавна е източник на напрежение със САЩ, чиято армия формира ядрото на военната мощ на алианса, коментира Ройтерс. По оценки на НАТО едва 11 от общо 31 членки покриват нивото за разходи за отбрана.

Бившата губернаторка на Южна Каролина Ники Хейли, която е единственият останал съперник на Тръмп за номинацията на републиканците за президентските избори тази година, заяви: "Последното нещо, което изобщо искаме, е да сме на една страна с Русия": "Не вземаме страната на никого, който отива и напада страна и половин милион са убити или ранени заради войната на Путин срещу Украйна."

Сенаторът републиканец Линдзи Греъм, близък съюзник на Тръмп, заяви пред Ройтерс, че не е съгласен с "начина, по който Тръмп е казал това": "Русия не нападна никого, когато той беше президент и ако стане президент отново също."

"Политико" съобщи, че сенаторът републиканец Том Тилис обвинил приближени на Тръмп, че не са успели да обяснят на Тръмп, че САЩ като член на НАТО, са длъжни да защитят всеки член на пакта, ако бъде атакуван. Изданието цитира сенатора от Републиканската партия Ранд Пол да казва, че забележките на Тръмп са "глупави".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Ангел
преди 2 месеца

Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виaгpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----- https://use.my/azalfa

Откажи