Огромен проблем за Китай, политици и икономисти си бият главите

Броят на смъртните случаи се е увеличил повече от два пъти до 11,1 милиона

Огромен проблем за Китай, политици и икономисти си бият главите | StandartNews.com

Китайското население e намаляло с над 2 млн. души през 2023 г., което е спад за втора поредна година, тъй като ражданията намаляха, а смъртните случаи скочиха след отмяната на ограниченията заради КОВИД-19, съобщи правителството, цитирано от Асошиейтед прес.

Броят на смъртните случаи се е увеличил повече от два пъти до 11,1 милиона. Демографите очакваха рязко нарастване на смъртните случаи заради пандемията от КОВИД-19, която започна в края на предходната година и продължи до февруари миналата година. Общият брой на населението възлиза на 1,4 милиарда души, съобщи статистическото бюро на страната. Китай, който дълго време беше най-населената страна в света, през 2023 г. падна на второ място след Индия, според оценките на ООН.

Броят на ражданията намалява  седма година, отразявайки спада в раждаемостта, който е дългогодишно икономическо и обществено предизвикателство за Китай. Населението постоянно застарява, което може да забави икономическия растеж с течение на времето и да постави под въпрос способността на страната да осигури по-голямо възрастно население с по-малко работници.

Броят на ражданията е намалял с 540 000, което е по-малко, отколкото през предходните години. През 2023 г. са се родили около 9 млн. бебета, което е половината от общия брой през 2016 г. Всички данни са приблизителни и се основават на проучвания и не включват Хонконг и Макао. Китай провежда пълно преброяване на населението на всеки 10 години.

Китай, който някога се опитваше да контролира нарастването на населението с политиката си за едно дете, сега е изправен пред обратния проблем. Правителството се опитва да насърчи ражданията, след като през 2015-2016 г. облекчи политиката, за да позволи второ дете, а след това и трето дете през 2021 г., но с малък успех.

Хората сключват брак по-късно и понякога предпочитат да нямат деца. Дори и тези, които го правят, често имат само едно дете поради високите разходи за обучение на деца в градовете в силно конкурентна академична среда. Населението от жени в детеродна възраст също е намаляло.

Населението в трудоспособна възраст, определяно като лицата на възраст между 16 и 59 години, спада до 61% от общото население, като продължава постепенното му намаляване. Делът на лицата на възраст 60 и повече години се е увеличил до 21%. Официалната възраст за пенсиониране в Китай е 60 години за мъжете и 50 или 55 години за жените.

Не е ясно колко души са починали от коронавирус поради внезапното прекратяване на ограниченията за "нулев КОВИД" в Китай през декември 2022 г. Правителството съобщи за около 80 000 смъртни случая, свързани с коронавирус, от декември до февруари, но експертите смятат, че те са много повече. Проучванията изчисляват, че числото може да е достигнала 1,4 милиона или 1,9 милиона.

Според англоезичния държавен вестник "Чайна дейли" тази година се очаква спадът на населението да е по-малък поради отслабващите последици от пандемията и поради факта, че е годината на дракона, считана за благоприятна за раждане на деца, заяви експерт на форум по-рано тази седмица.

Но Юан Син, професор в университета Нанкай и заместник-председател на Китайската асоциация за населението, добави, че "тенденцията за намаляване на общия брой на населението на Китай със сигурност ще бъде дългосрочна и ще се превърне в присъща характеристика".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай