Ключово изявление на Си Цзинпин и Макрон. Засяга цял свят

Си е на двудневно посещение във Франция в рамките на първото си пътуване в Европа от пет години насам

Ключово изявление на Си Цзинпин и Макрон. Засяга цял свят | StandartNews.com

Източник: Синхуа

Лидерът на Китай Си Цзинпин и френският президент Еманюел Макрон препотвърдиха в съвместно изявление, че ще работят за политическо уреждане на иранския ядрен въпрос, предаде Ройтерс, като се позова на китайски медии.

В общото си изявление двамата лидери призовават за предприемането на конкретни стъпки по прилагането на решение с две държави и осъждат израелската политика на изграждане на селища на Западния бряг.

Си е на двудневно посещение във Франция в рамките на първото си пътуване в Европа от пет години насам.

Макрон използва това и покани китайския си колега днес на планинска разходка в Пиренеите. Двете първи дами ще придружат съпрузите си.

Очаква се двамата лидери и техните половинки да отидат в ски курорта Ла Монжи, където ще обядват и в местен ресторант, с чийто главен готвач Макрон се познава добре и при когото е гостувал често.

В този район на Франция Макрон е идвал на ваканция с баба си и дядо си. Там той има и братовчеди.

В първия ден от визитата на Си вчера Франция и Китай подписаха няколко търговски договора в областта на енергетиката, транспорта и финансите. Френското правителство обеща и да улесни издаването на визи за китайците, които пътуват до Франция по работа или на туризъм.

Макрон също така подари на Си с френски коняк и му благодари, че не е въвел временни мита на вноса на тази напитка в Китай. Френският коняк е предмет на антидъмпингово разследване, подето от китайските власти.

Макрон освен това подари на Си и произведенията на Виктор Юго, както и издание на първия френско-китайски речник, публикуван през 1742 г. и ваза от многоцветно стъкло, изваяна в стъкларските цехове в Амбоаз.

Снощи френският президент даде дръжавна вечеря в чест на Си, на която бяха поканени френски знаменитости, сред които актрисата Софи Марсо и певицата Мирей Матийо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай