Какви червени линии пресече Иран с атаката си срещу Израел

Действията на Техеран се развиват на фона на ситуация, която вече може да се счита за предвоенен сценарий

Какви червени линии пресече Иран с атаката си срещу Израел | StandartNews.com

Източник: Samaa TV

С тази своя първа директна военна атака срещу Израел в събота Иран пресече стари червени линии и създаде прецедент в десетилетната война в сянка с еврейската държава, пише днес в. „Вашингтон пост“.

Нападението, представляващо демонстрация на сила, беше безпрецедентно по обхват - бяха използвани над 300 дрона и балистични ракети. Според анализатори обаче то е било добре режисирано, като на Израел и съюзниците му е било дадено време да се подготвят, а на израелското правителство - възможен изход от ситуацията, отбелязва изданието.

Според анализатори атаката вероятно е била планирана да изглежда зрелищно, но да причини минимални жертви и разрушения - на придобило популярност видео се вижда как израелската система за противовъздушна отбрана прехваща снаряди над комплекса на джамията "Ал Акса" в Йерусалим.

Сега обаче Иран трябва да изчака следващия ход на Израел, пише "Вашингтон пост". Въпреки че американските власти призовават израелските си колеги да се въздържат от сериозна ескалация, анализатори твърдят, че крайнодясното правителство на премиера Бенямин Нетаняху едва ли ще остави иранската атака без отговор. Американският всекидневник обръща внимание на вчерашното изявление на члена на израелския военния кабинет Бени Ганц, че Израел ще реши кога и къде да даде отговора си.

Действията на Техеран се развиват на фона на ситуация, която вече може да се счита за предвоенен сценарий, при който страни като Русия и Франция предупредиха гражданите си да не пътуват до региона, висш командир на Пентагона замина за Израел, а няколко авиокомпании отмениха полетите до региона, пише в англоезичната си версия испанският в. „Ел Паис“.

Такъв е сценарият шест месеца след жестокото нападение на палестинските терористи от „Хамас“, финансирани от Иран, на израелска територия на 7 октомври и непропорционалният израелски отговор, който предизвика ужас, непознат дори в ивицата Газа, и предизвика отслабване на солидарността с Израел, коментира испанското издание.

Действащите лица с най-голям авторитет на международната сцена, особено тези, които имат пряка връзка с правителствата на двете страни, са изправени пред предизвикателството да намерят начин да спрат избухването на тотална война въпреки факта, че всички елементи, които едната или другата страна бяха определили като необходими за започването на военни действия, вече са налице, отбелязва „Ел Паис“.

Иранският отговор на израелския удар срещу Дамаск, при който бяха убити висши генерали от иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция, създава голям риск и все още има ключови въпроси, на които трябва да се отговори, коментира в. „Ню Йорк Таймс“. Достатъчна ли е атаката на Иран, за да задоволи призивите му за отмъщение? Или предвид сравнително слабите резултати - почти всички дронове и ракети бяха прехванати от Израел и САЩ - Техеран ще се почувства задължен да нанесе нов удар? И дали израелският премиер Бенямин Нетаняху ще оцени силното представяне на противовъздушната отбрана на страната си като достатъчен отговор? Или ще избере по-нататъшна ескалация с нападение срещу самия Иран?, пита изданието.

След като Иран нападна Израел, както обеща, той ще иска да избегне по-голям конфликт, пише „Ню Йорк таймс", като отбелязва, че Техеран е атакувал само военни обекти и е обявил нападението си предварително, като с това очевидно е искал да избегне цивилни жертви.

"Засега иранците изиграха своите карти", каза пред "Ню Йорк таймс" Санам Вакил, директор на програмата за Близкия изток и Северна Африка в „Чатъм хаус“. "Мисля, че Техеран съзря нужда да очертае тази червена линия и да даде ясно да се разбере на Израел, че Иран има червени линии и няма да продължи да търпи бавното влошаване на позицията си", поясни тя.

Сега двете страни се намират в ситуация на противопоставяне, в която и двете са готови за ескалация, въпреки че знаят, че тя ще им нанесе огромни щети, обобщава „Ню Йорк таймс“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай