Буря в Китай заради тежка забрана! Хванаха се за гушите

Този месец много окръзи разпространиха известия, забраняващи фойерверките

Буря в Китай заради тежка забрана! Хванаха се за гушите | StandartNews.com

Източник: АФП

Законодатели в Китай се включиха в разгорещения онлайн дебат за това дали фойерверките трябва да се използват за посрещането на Лунната Нова година през февруари, като казаха, че пълната забрана на пиротехническите изделия в страната, на която се приписва изобретяването им, е трудно осъществима, предаде Ройтерс.

В необичайно откровен отговор законодателите посочиха, че законите за предотвратяване на замърсяването на въздуха и разпоредбите за пожарна безопасност са довели до "различия в разбирането" на забраната за фойерверки, която никога не е била абсолютна.

Официалните данни през 2017 г. показват, че 444 града са забранили пиротехническите изделия. Оттогава някои населени места са смекчили ограниченията, разрешавайки фойерверки в определени периоди от годината и на определени места.

Този месец обаче много окръзи разпространиха известия, забраняващи фойерверките, което отново разпали дискусията относно забраната. "Имаме право на фойерверки", написа потребител на популярния китайски микроблог Вейбо (Weibo).

Според фолклора първите фойерверки са били изобретени преди 2000 години, за да прогонят "нян", митичен звяр, който нападал хора и добитък в навечерието на Лунната Нова година, или Пролетния фестивал.

Оттогава фойерверките се използват за празнуване и на други поводи: този януари, след като тригодишните ограниченията заради КОВИД-19 бяха отменени, някои хора обаче не се подчиниха на забраните и на властите.

Някои китайци обаче смятат, че забраните за фойерверки са необходими за опазване на околната среда.

"Това трябва да бъде регулирано поради опасността от замърсяване и с оглед на безопасността, предвид възможността от възникване на пожар", пише потребител на Вейбо.

Тази седмица обаче в онлайн анкета на всекидневника "Пекин ют дейли" над 80 процента от участниците изразиха подкрепа за фойерверките по време на Пролетния фестивал, който е най-важният празник в китайския календар.

Не липсваха и коментари от сорта, че забраната е ирония, след като миналата седмица ООН нации прие Пролетния фестивал за официален празник - ход, приветстван от китайските официални лица.

"Пролетният фестивал принадлежи на света, но в Китай вече почти не съществува", написа друг потребител на Вейбо.

В южната провинция Хунан, която е основен център за производство на фойерверки, износът възлиза на 4,11 милиарда юана (579 милиона щатски долара) за периода от януари до ноември,  значително надвишавайки продажбите на вътрешния пазар, съобщават държавни медии.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай