Само за 14 мин.! Влак ще вози пътниците от Бургас до Летището

В рамките на проекта се предвижда проектиране на нови спирки

Само за 14 мин.! Влак ще вози пътниците от Бургас до Летището | StandartNews.com

Пътуването от Бургас до Летището става все по-лесно и достъпно. 

Днес в Бургас беше представен предварителният проект за железопътна връзка от гара „Владимир Павлов“ до летище Бургас. Негов възложител е НКЖИ. За свършената дотук работа говориха генералният директор на НКЖИ инж. Мария Генова, ръководителят на проекта Пловдив – Бургас - фаза 2 – инж. Иван Бакалски, както и представители на проектантския екип.

Заданието предвижда изграждане на железопътна връзка от гара „Владимир Павлов“ до летище Бургас, като в по-голямата част от трасето се използва полосата на съществуващата железопътна линия до „Сарафово“. За отклоняване от полосата на съществуващата линия се предвижда изграждане на Разделен пост „Сарафово“, пише Труд. 

Новата железопътна линия ще бъде дълга 11 километра, еднопътна, електрифицирана, с безнаставов релсов път, което ще осигури намаляване на шумовите нива в градска част. В рамките на проекта се предвижда проектиране на нова спирка „Лазур“, нова спирка „Морска градина“, нова гара „Солниците“, спирка за бъдещо развитие “Кьошето“ и нова гара „Летище Бургас“.

Спирките ще бъдат проектирани с перони, като се предвиждат пешеходни надлези с асансьори и осигуряване на условия за трудно подвижни лица. Гара „Летище Бургас“ ще бъде изградена върху железопътна естакада, а чрез пешеходни подходи ще се осигури пряк достъп към летището и квартал „Сарафово“. Гарата ще осигури условия за престой, санитарни нужди, като за пътниците ще е осигурен удобен достъп в съответствие с изискванията и за лица с намалена подвижност.

„Ние сме удовлетворени, че вече сме на последната фаза на този процес, който стартира преди 6-7 години, когато бяха първите разговори да съхраним трасето на бившата жп връзка Бургас - Поморие с подготвяне на парцеларни планове и отклонение в посока Летище Бургас. Общината вече започна да изпълнява детайли по отношение на това трасе, защото в момента започваме изкопните дейности по подземното преминаване на ул. „Одрин“ и жп връзката, която предварително с съгласувахме с вас и одобрихте като височини, габарити на пътя. Радвам се, че Община Бургас е активен партньор в този процес.

Надявам се, последната фаза по отношение на получаване на финансиране по оперативната програма да бъде факт и да създадем едно транспортно съоръжение, което ще облекчи трафика, ще намали шума, стреса и катастрофите, а и е екологичен транспорт, спестяващ доста замърсяване в атмосферата на града и той ще получи по-приветлив и благоустроен облик за туристите. Южното Черноморие ще получи една нова транспортна възможност за чекиране на Летище Бургас от жп гарата и това ще намали през пиковите дни на летните месеци натоварването на летището, а и след време се надяваме този проект да се развие и стигне до първоначалния замисъл обхватът му да бъде Слънчев бряг – Летище Бургас – жп гара Бургас. Благодаря ви за вашата активност“, каза кметът Димитър Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай