Епизод 2! Проф. Людмил Вагалински: Крепостите по Дунав обръщат историята

С кастелите по Дунавския линес правим удар в ЮНЕСКО

* С кастелите по Дунавския линес правим удар в ЮНЕСКО

Римските крепости по българското поречие на Дунав са на крачка от влизане в ЮНЕСКО. Новината съобщи един от най-големите специалисти по антична история у нас, топ археологът проф. Людмил Вагалински, в подкаста на „Стандарт” „Чудесата на България”. В епизод 2 главният редактор на „Стандарт” Славка Бозукова разговаря с проф. Вагалински за римските Чудеса по българските земи. Най-големите от тях са крепостите по Дунав.

ВИЖ ОЩЕ: Само в подкаста на "Стандарт"! Проф. Людмил Вагалински разкри тайната на Тракийския конник

Невероятни открития бяха направени тази година в римските кастели по българската част на Дунав.

ВИЖ ОЩЕ: За първи път в подкаста на „Стандарт”! Гладиаторски борби в земите край Струма

В Бонония – днешен Видин, където работи много добър колектив, ръководен от колегата Здравко Димитров, откриха много интересни десетстенни кули от IV век, от времето на Константин Велики. Това е голяма рядкост, в България няма други такива, заяви проф. Вагалински.

Десетстенните кули са се правели за по-голяма отбранителна способност на крепостите – ъглите отклоняват ударите на каменните гюлета.

Силни успехи имат колегите в „Рациария“ – римска колония край с. Арчар. Тя е много изстрадала. Иманярите там дълго време правеха каквото искат, особено през 90-те. Сега там разкриха термите - обществените бани, които са огромни, около 2 декара застроена площ. Много добре запазени. Стените им са толкова мощни, че иманярите – въпреки булдозерите, с които работят, не са успели да направят големи поразии, продължи проф. Вагалински.

Колегите, които работят в Нове, Свищов, откриха жилището на старшия стотник в легиона. Това е изключително висока позиция, каза археологът.

В Алмос -  Лом, колегата ми Влади Живков – един много способен млад колега от нашата секция „Антична археология” в НАИМ, откри конюшня на римската конна част първи век след Христа, съобщи още проф. Вагалински. Това е без аналог по поречието на долен Дунав. Подобни конюшни заедно с казармите имаме в Британия, в Панония -Унгария, но тук в долен Дунав, не сме имали. Има много метални находки. Радвам се на техния успех, каза ученият.

Какви още Чудеса от римско време откриха археолозите по Дунавския лимес и кои още обекти от България могат да влязат в ЮНЕСКО – вижте Епизод 2 от подкаста на „Стандарт” „Чудесата на България”

  • Тайните на Тракийския конник в Хераклея Синтика
  • Туристи от Фолкледските острови у нас

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ!

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА НОВИЯ YOU TUBE КАНАЛ НА СТАНДАРТ!

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Димова
преди 3 месеца

Журналистите,когато работите,т.е. когато пишете,ако не сте чували и не познавате някоя дума/термин,правете справка.Хем ще научите нещо,хем четящите,които не знаят,също.Защото никой не се е родил научен.Та... казва се лимес,а не линес.Означава граница.И в математиката го има и си означава същото, и в медицината.И идва от латински,естествено.То всичко почти идва от там,не от англосаксите.Тях още ги е нямало

Откажи