За първи път в подкаста на „Стандарт”! Гладиаторски борби в земите край Струма

Туристи от Фолклендските острови в Хераклея Синтика

За първи път в подкаста на „Стандарт”! Гладиаторски борби в земите край Струма | StandartNews.com

Гладиаторски борби е имало в античния град бижу Хераклея Синтика. Това разкри в подката на „Стандарт” „Чудесата на България” проф. Людмил Вагалински. Той проучва града от 2007 г.

Създаден е от Филип II Македонски, но е бил управляван за кратко от сина му Александър, който потушава въстание там, каза проф. Вагалински. Той бе гост във втория епизод на подкаста, посветен на Чудесата от античността и римската епоха в българските земи.

Когато започнахме да проучваме града през 2007 г., мястото бе една поляна, нищо не се виждаше. Благодарение донякъде на ината ни, на това, че сме мотивирани, на подкрепата на държавата – защото получихме три пъти голямо целево финансиране, благодарение и на общината, която много ни подкрепя в лицето на Димитър Бръчков, днес виждаме колони, град, разказа топ археологът в интервюто си пред главния редактор на „Стандарт” Славка Бозукова.

Хераклея Синтика е създадена по времето на Филип II, около средата на 350 г. пр. след Христа. Тази древна македонска колония е била с чисто стратегически интереси. Тя процъфтява дълго време – 800 години. Тежки земетресения в края на IV век и втората половина на V век слагат край на живота на града.

Колонията е била населена с много богати хора, имала е изключително висок стандарт на живот, каза още проф. Людмил Вагалински. Дори златна монета намерихме – при положение, че иманярите бяха минали преди нас, допълни той.

Доказателство, че в Хераклея Синтика са били организирани гладиаторски борби е светилището на Немезида, покровителката на гладиаторите. По онова време подобни зрелищни боеве са се организирали за императорите. Много вероятно е римски император да е бил в Хераклия Синтика.

Имахме шанс тази история да я запечатаме във времето, да я разкрием. Върху самите мраморни оброчни плочки на Немезида, които намерихме, има ясни изображения с гладиатурата – гладиаторски шлемове, гладиаторски тризъбци, гладиаторски мечове, каза Вагалински. Той е оптимист, че скоро ще е категоричен къде точно се е намирала гладиаторската арена в града.

Проф. Вагалински съобщи, че туристи от цял свят посещават Хераклея Синтика, научили за античния град само от интернет. Но най-голямата изненада за него била една двойка това лято.

„Виждам едно семейство – изнемощели в лятната жега, отивам, и ги питам на английски: От къде идвате? И те ми казват от Фолклендските острови. Досега фаворити ми бяха гости от Фарьорските острови, които идваха за трети път на обекта. Но тези от Фолклендските ме разбиха”, каза професорът.

Епизод 2 на подкаста „Чудесата на България” ще бъде излъчен във вторник, 2 януари 2024 г. Това е специалният подарък на „Стандарт” за всички, за което Чудесата на България са кауза.

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ!

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай