Само в подкаста на "Стандарт"! Проф. Людмил Вагалински разкри тайната на Тракийския конник

Мощно земетресение прекъсва живота в богатата и красива Хераклея Синтика

Само в подкаста на "Стандарт"! Проф. Людмил Вагалински разкри тайната на Тракийския конник | StandartNews.com

Тайната на Тракийския конник разкри топ археологът проф. Людмил Вагалински в подкаста на „Стандарт” „Чудесата на България”.

ВИЖ ОЩЕ: Епизод 2! Проф. Людмил Вагалински: Открития в крепостите по Дунав обръщат историята

Епизод 2, в който главният редактор на „Стандарт” Славка Бозукова разговаря с проф. Вагалински за римските Чудеса у нас, ще бъде излъчен днес след 10 часа.

ВИЖ ОЩЕ: За първи път в подкаста на „Стандарт”! Гладиаторски борби в земите край Струма

Тракийският конник е изобразен на изключително красива и добре запазена оброчна плочка, която екипът на проф. Вагалински откри в Хераклея Синтика. Уникалната находка бе отличена за откритие за 2023 г. в кампанията „Чудесата на България” на „Стандарт”.

Мощно земетресение през IV век е причина този най-красив и най-богат римски град у нас, който се намира край днешен Петрич, за загине.

Хераклея Синтика е бил изключително богата колония, построена още от Филип II Македонски – бащата на великия пълководец Александър Македонски.

Разкритите оброчни плочки на богинята Немезида, покровителка на гладиаторите,  показват, че в римско време в Хераклея са се организирали гладиаторски борби. Това пищно и мащабно за времето си събитие показва, че най-вероятно Хераклея е била посетена от римски император.

Второ мощно земетресение през V век окончателно слага край на живота в римската колония, каза проф. Вагалински.

Траките, които са живели в селата около Хераклия още от основаването на македонската колония, имат водеща роля в града през III век и след това. Това става възможно благодарение на един едикт на император Каракала от 212 година. Той обявява всички свободни жители на империята за римски граждани – изравнява им нивото, разказа проф. Вагалински.

Тогава вече траките имат много силен гръб – виждаме ги масово на водещи позиции в града през III и IV век. Имаме епиграфски паметници затова. Примерно, списък на Ефебий – това са най-богатите момчета от видни семейства в града. Половината имена от списъка – повече от 24, са на траки. Това става точно по това време - след 212-та  година, продължи проф. Вагалински.

Това означава, че в този период траките не само не са претопени и изчезнали. Напротив - те имат своето Възраждане през III и IV век. Стават водещи. И неслучайно през III и IV век имаме римски императори от тези балкански, тракийски илирийски и други територии от местното балканско палеонаселение. Това е тяхното Възраждане, обобщи проф. Людмил Вагалински.

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ!

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай