Епизод 12! Били сме империя! Защо се срамуваме да го кажем?

Непознати страници от славната ни история разказва Росен Петров в подкаста на "Стандарт"

Били сме империя! Защо се срамуваме да го кажем?! Това заяви един от най-добрите тв водещи и сценаристи у нас Росен Петров в новия подкаст на "Стандарт". Издателят на медията Славка Бозукова разговаря с него за разделението на българите, националния идеал, героите ни. По повод 8 март интервюто завърши с историите на велики българки, променили света.

ВИЖ ОЩЕ: Везенков е потомък на герой от Шипка. Разкритие от Росен Петров

Епизод 12 от подкаста "Чудесата на България" бе излъчен на 9 март 2024 г. 

Прекалено важна и огромна е била България, особено в Средновековието, за да можем ние да се измерим с нея. Виждате колко трудно е да се обясни, че е имало Първа и Втора българска империя. А ние и до ден днешен го превеждаме като царство. Даже го наричаме по странния начин Първа и Втора българска държава, каза Росен Петров. И още веднъж попита: "Срам ли ни е, че сме били империя? При това сме били империя по всички канони на династичното право".

ВИЖ ОЩЕ: Велика българка забравена от парламента. Росен Петров с уникален разказ

Симеон Велики! Казват, че се е самопровъзгласил за император на българи и римляни, но много учени обясняват, че той е провъзгласен от патриарха на мястото, където се провъзгласяват императорите в Константинопол, в един специален дворец. Изказана е благословия. Той е бил законен император, заяви Росен Петров.

Но дори да приемем, че не е бил законен император, синът му обаче, известен като слабия цар Петър, който има 40 години мир и тези времена се водят Златния век на българската книжнина, се жени за дъщерята на римския император. На римския, не на византийския. Защото хората не знаят, че Византия не е съществувала. Този термин е научен и е от ХVІ век. Имало е римляни и ромеи, а не византийци, припомни Петров.

Цар Петър се жени за ромейска принцеса и така кръвта на римските цезари преминава в българската династия и ние можем да носим титлата базилеос или цар, каза още сценаристът и тв водещ.

Той подчерта, че втората държава в света, която получава това право, е Русия, но 500 години по-късно, когато Иван ІІІ се жени пак за една ромейска принцеса, като папата благославя брака и руските владетели получават същата титла. 

Но ние водим Русия с 500 години. Това е факт. Не би ли било интересно на един европеец да посети третата християнска империя в Европа?! Първата е Римската империя, после на Карл Велики, който също е благословен от папата и третата е нашата, колкото и странно да звучи от днешна гледна точка, категоричен бе Росен Петров.

* Коя е Виола Ополска и как чрез нея кръвта на Асеневци се пренася във всички европейски династии?

* Защо не можем да стигнем гърци и турци по реклама на културно-историческото си наследство?

* Какво не знаем за героите на Шипка?

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ новия подкаст на "Стандарт"

Епизод 12 може да бъде гледан в специалната рубрика Podcast в Агенция "Стандарт" и в YouTube канала на "Стандарт", както и да бъде слушан в Spotify. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Васил
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи