Велика българка забравена от парламента. Росен Петров с уникален разказ

Припомни как кръвта на Асеневци завладява Европа

Велика българка забравена от парламента. Росен Петров с уникален разказ | StandartNews.com

Историята на велика Българка, забравена от парламента, разказа един от най-добрите тв водещи и сценаристи у нас Росен Петров в новия подкаст на "Стандарт". Издателят на медията Славка Бозукова разговаря с него за разделението на българите, националния идеал, героите ни. По повод 8 март интервюто завърши с историите на велики българки, променили света.

Епизод 12 от подкаста "Чудесата на България" ще бъде излъчен през уикенда. 

Честит празник на всички, които празнуват. Защото и за 8 март има спорове. Едни казват, че това е празникът на тъкачките от Чикаго, защото хората са протестирали за по-добри условия на труд, други казват, че е празник на жената. Ние можем да се разделим за всеки празник, коментира Росен Петров, който води най-рейтинговото предаване по България он ер "Операция История".

Сещаме се за много българки, променили световната история, каза Славка Бозукова и върна лентата към първата жена дипломат в света, която е именно българка. Дъщерята на Димитър Станчов. Тя се казва Надежда Станчова и наистина е допринесла много за популяризирането на България в Европа, Англия и Шотландия. После тя се жени там и има много големи заслуги по време на Втората световна война. 

Много са жените от българската история. Като започнем още през Средновековието, ако говорим за аристократични особи. Някои стават императрици, имали са ромейски бракове, каза Росен Петров.

Ще спомена Виола Ополска, която се жени за един от полските благородници. От нея кръвта на Асеневци прониква във всички големи европейски династии. Според някои достига чак до Сакскобургготите и Симеон ІІ, допълни Петров.

Той специално се спря на две личности. 

Едната е Христина Хранова. Тя е българка, акушер. Изражда над 3400 бебета, участва в почти всички войни за национално обединение с пушка в ръка. Тя е от многолюдно семейство в Самоковско, губи 10 от братята си по време на войните. Тя е първият документиран случай на морски спасител жена в света. Спасила е над 50 човешки живота, заяви Росен Петров. И разказа: "Наградена е за това от варненци. В края на живота си тя моли Народното събрание да й отпусне пенсия. Те я забавят осем години, а когато я отпускат, тя живее няколко години след това и умира. Дори гробът й не се знае къде е".

Росен Петров разказа и уникалната история на легендарната звезда на немското нямо кино Ива Ваня. 

Каква е тя - четете в новия брой на "Стандарт", който вече е на пазара!

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ новия подкаст на "Стандарт", който ще бъде излъчен през уикенда. В него ще видите: 

Росен Петров разказва:

Чрез Виола Ополска кръвта на Асеневци прониква във всички големи европейски династии

* Първият Дунав мост, най-големият мост в Римската империя, е бил при Улпия Ескус - до днешен Плевен

* При атентата в църквата "Света неделя" загиват повече български генерали, отколкото във всички войни 

* Преди да пристигне Радецки с гръм се е вдигнал д-р Константин Везенков в атака

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Васил
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи