Бойко даде имот на учителя Тео

Бойко даде имот на учителя Тео | StandartNews.com

"Стандарт" разказа за Лабораторията на физика в кампанията "Възкреси доброто"

Изоставен техникум ще приюти Лабораторията за гении на учителя по физика Теодосий Теодосиев. Това обеща премиерът Бойко Борисов на преподавателя, чиито възпитаници донесоха 8 от 13-те златни медала за България от международни олимпиади по физика. Решението изоставеният техникум в Казанлък да стане школа за обучение на млади физици ще бъде взето на заседанието на кабинета идната сряда. А Борисов прие в Министерския съвет вчера учителя по физика Теодосий Теодосиев.

Именитият преподавател е един от героите, за който "Стандарт" разказва в кампанията "Възкреси доброто". Тео създава легендарната си школа по физика преди години. Не взима пари от децата, за да ги подготвя за олимпиади. Провежда уроците всяка събота. Тогава умните деца от цяла България се събират в изоставена сграда. Стаите, с напукани тавани и олющени стени, са меко казано неуютни. Тео и неговите възпитаници ползват една стая, топлят се с малка печка. Затова и си търсеха нова сграда.

Преподавателят мечтае да създаде модерна школа, където да обучава ученици безплатно. Целта е имотът, който Борисов дава, да бъде ремонтиран и използван за нуждите на създадената от преподавателя Теодосий Теодосиев Национална школа по физика. Очаква се съвсем скоро с помощ от страна на бизнеса да започне и ремонт на сградата.

Премиерът заяви, че за реализацията на идеята за провеждане на летни лагери ще се потърси подходящо помещение в близост до школата. Борисов уточни, че ще се проверяват държавните имоти, които отговарят на изискванията и разполагат с голяма зала.

По време на срещата на Борисов и Теодосиев кметът на Казанлък Галина Стоянова съобщи, че е получила уверение от министъра на финансите, че ще бъдат осигурени необходимите средства за разширяване на Природо-математическата гимназия "Никола Обрешков" в Казанлък, където се обучават голяма част от учениците на физика гений. Борисов бе категоричен, че образованието е национален приоритет и е тясно свързано с икономическия просперитет в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай