Красив ум: Тео сее гении от Кеймбридж до Шанхай

Гуруто на физиката мечтае да вдигне школа за таланти в Борущица

Красив ум: Тео сее гении от Кеймбридж до Шанхай | StandartNews.com

Нови 8 медала от международни олимпиади само от началото на тази година попълниха колекцията на легендарната школа на казанлъшкия физик Теодоси Теодосиев - Тео. "Освен "златото" на Екатерина Йорданова от Букурещ, много престижни са двата бронза от "Олимпиадата на олимпиадите", както наричат международното състезание в Индонезия", посочва Тео. В него домакините канели по традиция само бивши лауреати на световни конкурси по физика - като Катя и съученика й Йордан Стефанов от Природоматематическата гимназия в Града на розите. Очаквано и двамата се класирали в призовата тройка.

Тео създава школата по физика още в първата си седмица като млад учител в ПМГ-Казанлък. На третата година вече има златен медалист. Оттогава са изминали четири десетилетия, които превръщат школата на Тео в истински инкубатор на таланти. От общо 13 златни медала за България на международни олимпиади по физика - 8 са на негови момчета и момичета. И, за учудване, школата на Тео продължава да работи в условия много близки до примитивните. Всяка събота умните деца на Казанлък и България се събират в изоставено школо в Града на розите. Бившето професионално училище по хидравлика е като след бомбардировка. По коридорите са натрупани като на барикада чинове и маси. Стаите, с напукани тавани и олющени стени, са меко казано неуютни. Тео и неговите възпитаници ползват една стая, топлят се с малка печка. В студените дни първият час учениците не свалят шапките и ръкавиците. Самият той получава от държавата милостиво по два часа лекторски на седмица за водене на „кръжок". По времето на комунизма това са били 20 стотинки на час. Сега са по 2-3 лв, но пак излизат по 40 стотинки като ли разхвърли на времето, което отделя реално на своите гении.

Излезлите от школата му таланти трябва вече да са няколко хиляди. Много отдавна е престанал да ги брои. Петко Динев, Иван Танев, Иван Ганашев, Николай Кърджилов, Елена Атанасова, Христо Иглев, Иван Бъчваров. Това са само част от онова престижно ято професори, теоретици, експериментатори, откриватели, които правят сензации - снимки на Венера през облаците, гравитационни вълни, регистриране на ядрени честоти в CERN, лед при +20оС и т. н. От Силиконовата долина в Калифорния до Шанхай, от Кеймбридж, Южна Африка и Мюнхен до Дубна и Токио.

Голямата мечта на Тео е да изгради дом на физиката в старопланинското селце Борущица. Преди години с голям ентусиазъм купил запустялото селско училище и се размечтал. Запретнал ръкави да го стегне с приятели и стигнал до покрива. „Иска много време и много пари, а при мене и двете засега се дефицит", признава Тео.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай