Деца проектират предпазни колани

Деца проектират предпазни колани | StandartNews.com

Renault България даде старт на осмото издание на конкурса за детска рисунка „Пътят и аз" по глобалната програма на Renault „Безопасност и мобилност за всички". Тази година в регламента на конкурса има изменения във връзка с новите задачи за малките художници и новите партньори в проекта. Партньор на програмата отново е Министерството на образованието и науката. Новите партньори са Зоологическа градина – София и екипът, реализирал филма „Лили рибката".
Според новия регламент всички рисунки трябва да бъдат подготвени от отбори от по 2 деца, които заедно обсъждат и реализират идеята си. За атрактивните високотехнологични и творчески награди ще се борят ученици от първи до пети клас, преминали обучение по програмата за пътна безопасност и опазване на околната среда от всички български училища.

В предходното издание на конкурса се включиха близо 1800 деца от 71 училища в 140 населени места, които се състезаваха с над 600 рисунки.

Учениците в първи и втори клас ще рисуват по темата „Електромобилът и джунглата". Темата е вдъхновена от партньорството със Зоологическата градина - София, която тази година чества своята 130-а годишнина. Децата ще трябва да представят визията си за екологично чистите, задвижвани от електричество, превозни средства, които помагат за опазването на природата и съжителстват в хармония с животните.

Темата за възрастовата група III-V клас е „Коланът на моята спортна кола". Децата ще трябва да се превърнат в дизайнери на предпазни колани за автомобили Renault.

Renault България обяви неотдавна инициатива за превръщането на предпазния колан в моден аксесоар, за да мотивира повече шофьори да използват животоспасяващото средство. Проектът "VIVE" e роден от мрачната статистика, според която България е на първо място по смъртност на пътя в Европейския съюз, а годишно между 200 и 300 души загиват, защото са били без предпазен колан при инцидент с кола. Компанията вече пусна на пазара първите три дизайна. Детският дизайн е дело на екипа, създал филма „Лили рибката". Продуцентът и режисьор на филма Явор Григоров ще бъде член на журито, което ще избере победителите. Другите членове на журито са представители на Renault България, МОН, Зоологическа градина – София и V+O Communication.

Победителите в двете категории ще получат страхотни награди. При най-малките голямата награда е конзола за компютърни игри. Спечелилите второ място ще получат 3D магически молив, а бронзовите медалисти – робот с изкуствен интелект.
В другата възрастова група най-добрите дизайнери ще се радват на истинско признание – дизайнът им ще бъде въведен в производство. Предметната награда за победителите е дрон. За второ място наградата е смарт часовник, а за трето – VR очила.
И тази година мотивация за участие в конкурса ще създава изложбата на колела „Пътят и аз". Експозицията от рисунки на победителите от предходното издание на конкурса ще пътува в 2 куфара на колела по 2 лъча и ще посети 20 училища в 20 града в страната в рамките на 3 месеца.

Програмата в България е част от глобалната програма на Renault, която от старта си през 2000 г. е обхванала над 14 млн. ученици в повече от 35 страни по света. Така Renault дава своя принос за намаляване броя на пътните инциденти и за повишаване информираността на учениците за влиянието на човешката дейност върху природата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай