Дейности по интереси на учениците ще бъдат финансирани с 25 млн. лв. от бюджета

Дейности по интереси на учениците ще бъдат финансирани с 25 млн. лв. от бюджета | StandartNews.com

В проектобюджета, който вчера прие правителството и ще бъде предложен на Народното събрание, са предвидени 25 милиона лева за дейности по интереси на учениците за следващата календарна година. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, след като награди училища и учители, участвали най-активно в Европейската седмица по програмирането и кодирането.

С разпоредбите, които предлагаме от МОН, искаме училищата да организират минимум 40 процента от дейностите в областта на математиката, природните науки, техниката и технологиите. Целта е да се провокира ранният интерес на учениците към тези области на науката, да се задълбочи придобиването на тези компетентности и да се разшири базата от специалисти в информационните технологии и в инженерните науки, обясни министър Вълчев. Той каза, че ще бъдат финансирани дейности по интереси на учениците във всички области - в спорта, в изкуствата и културата, в здравното и екологичното образование, като всички предмети и компетентности, които трябва да усвоят учениците, ще бъдат подпомогнати с дейности по интереси. Така ще се продължат извънкласните дейности в училищата, които се финансираха с европейски средства по проекта "Твоят час".

Има информационна система, в която се регистрират всички доставчици на дейности по интереси, като това могат да са външни физически и юридически лица, но основната част от дейностите се организират от учителите, каза министър Вълчев. Той добави, че учениците заявяват своите желания в какви дейности искат да участват чрез анкета и се сформират групи за съответните извънкласни форми. Новото е, че чрез публикуван нормативен акт за обществено обсъждане искаме да осъществим няколко политики. Едната е свързана с това да насочим повече дейности по интереси в математиката, природните науки и техниката, защото по тези предмети имаме най-голям спад на образователните резултати, обясни Красимир Вълчев. Той добави, че имаме нужда повече ученици и студенти да се включат в технически и инженерни професионални направления, и този интерес трябва да бъде провокиран от най-ранна възраст. Ще се опитаме и да "отворим" повече образователните институции, като минимален процент от дейностите ще се водят от външни лица, ще се изработват програми между училищата и общините за посещения на различни институции и за ранно кариерно развитие, добави министър Вълчев. Той каза, че могат да участват музеи, читалища или спортни клубове, за да се разнообразят дейностите по интереси на учениците.

С дейности по интереси ще се опитаме да стимулираме също играта и изучаването на шах в училищата, като тази възможност я има в учебния план на някои държави, а в други - в избираемата подготовка за учениците, съобщи министър Вълчев. Той отбеляза, че задължение на училищата ще е, където има заявен интерес към шаха от учениците, да се предложи такава дейност. Това трябва да стане независимо от броя на учениците и дори само едно дете да иска да играе шах в училище, това трябва се организира в дейност по интереси или в целодневната организация в клас, каза образователният министър. Той съобщи, че се урежда и статутът на кариерните консултанти и се предлага промяна, като "най-големите досиета, свързани с личностната подкрепа на учениците, ще могат да се водят електронно от учителите". Регламентира се и допълнителното обучение за преодоляване на образователни трудности до 200 часа, като то ще се финансира по проект, който ще започне от следващата година по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", информира министър Вълчев. По думите му "факт е, че много деца имат натрупани изоставания и образователни трудности, които трябва да бъдат компенсирани с допълнително обучение, което ще е както в събота и неделя, така и през ваканциите". Това обучение ще е до 200 часа, защото има деца, които не знаят добре български език не само след първи клас, но и в други "по-високи" класове, коментира министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай