"Възкреси доброто": Лабораторията на Тео от Втората световна война

"Възкреси доброто": Лабораторията на Тео от Втората световна война | StandartNews.com

Казанлък. Последното си голямо дарение казанлъшкият физик новатор Теодоси Теодосиев - Тео получил преди 5-6 г. покрай изборите. От мини "Марица-изток" му подарили контролно-измервателни уреди, които вече не ползвали. "Някои от тях бяха от времето на Втората световна война, но ни свършиха работа", благодарен е и за този жест Тео. Много от тях все още използвали, а с другите възпитаниците му подменяли части и поддържали старата апаратура.

По времето на комунизма се шегувахме, че имаме наука, но нямаме техника, сега ако сме честни, май нямаме ни наука, ни техника", казва с усмивка Тео. И добавя крилатата мисъл на руски учен: "Ние сме суперсила там, където трябват молив, хартия и глава..." Но за жалост в съвременния свят без модерна апаратура и учените, и неговите възпитаници са като с вързани ръце.

Отдавна на международните олимпиади по физика 50 на сто от задачите били с приложен и експериментален характер. И точно там, за разлика от теорията, западняците ни превъзхождали категорично.

"Дават ти едно кристалче, един микрометър и един микроскоп и ти трябва да определиш скоростта на светлината в кристалчето дава пример физикът. Затова и в заниманията в школата, особено по време на по-продължителните летни лагери, акцентът вече падал върху приложните експериментални задачи.
 
За лабораторията си преди време Тео най-после успял да купи една съвременна аналитична везна. Половината пари дала Природо-математическата гимназия в Казанлък, в която преподава, а другата осигурил бивш негов възпитаник. За жалост тази везна има "малък" недостатък - тегли с точност до 100 мг, а на него и неговите талантливи ученици много често им трябвало по-голяма точност.

"Да, има такива аналитични везни, пак са от същата марка - КЕРН, които мерят с точност до 1 мг но са доста скъпи", посочва Теодосиев. Но не е загубил вяра, че с помощта на щедри дарители ще си набави и такава везна. Моделът AES-200-4N у нас се продава за 1153 евро.

Колкото и бавно, все пак отношението към утрешните таланти според него се променя малко по малко. "В началото на миналата година за пръв път подариха на всички медалисти от международни олимпиади таблет", припомня Тео. И с тъжна усмивка се връща към "признанието" за първия му медалист Иван Танев Иванов - трикратен национален и абсолютен световен първенец на международна олимпиада по физика. Няма друг българин с такова постижение, категоричен е Тео.

Браво, Иванчо, продължавай по същия начин!, стиснал му ръката за третия златен медал тогавашният просветен министър и му връчил грамота с петолъчка. "Същата година друго, също 18-годишно момче, стана национален първенец по дълбока оран и го направиха Герой на социалистическия труд", сочи разликата човекът, от чиято школа излизат учени за най-престижните университети по света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай