Връчват театралните награди Икар

На днешния 27 март отбелязваме световния ден на театъра

Връчват театралните награди Икар | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

На Световния ден на театъра - 27 март - в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и достойнство ще бъде отличен сценографът Вечеслав Парапанов, предаде БНР.

На днешния 27 март отбелязваме световния ден на театъра, а Съюзът на артистите раздава статуетките от 1974 г. насам.

23 са категориите за сценични изкуства, в които ще бъдат отличени творци тази вечер. Водещи на събитието ще бъдат младите актьори Стелиян Радев и Катрин Гачева, които ще изпълнят и музикални откъси заедно с дамския етно хор "Вакари". И тази година гостите пред Народния театър ще бъдат посрещнати от артистите от трупа Канетикс и жената каучук – Сирма Добрева, а холивудският актьор Димитър Маринов ще връчи една от специалните награди на церемонията.

Мотото на отличията тази година е "Бойно поле за действие" и слогънът е свързан с бюджета за култура.

Според председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев: "Колегите се връщат на голяма сцена и се махат от моноспектаклите и спектаклите. Там имат по-голям размах и да създават стойностен културен продукт с много фантазия."

130 са представленията, измежду които е бил направена номинацията на най-оспорваните. По традиция "Икар" ще има за водеща мъжка и женска роля и за режисура.

При дамите борбата за "Икар" ще е между Весела Бабинова за ролята ѝ на Анджела в "Пистолет в торнадо“ в "Théatro отсам канала", Елеонора Иванова за превъплъщението ѝ в Двори в "Игри в задния двор" в Театър "София" и Мартина Троанска за моноспектакъла "Издишване" в Театър 199.

Георги Гоцин, Захари Бахаров и Пенко Господинов ще си оспорват статуетката в категорията "Водеща мъжка роля".

За режисура са номинирани Боян Крачолов за нестандартната постановка "Петрови в грипа и около него" в Народния театър, Галин Стоев за "Хага" по текст на Саша Денисова, отново в Народния театър, и Мартин Киселов за "Всичките наши тела" по Георги Господинов в Драматичен театър "Невена Коканова" – Ямбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай