Специален гост ще присъства на 28-ия София Филм Фест

Той е един от най-популярните съвременни режисьори

Специален гост ще присъства на 28-ия София Филм Фест | StandartNews.com

Радивое Андрич ще бъде сред специалните гости на 28-ия София Филм Фест. След чудното лятно приключение с тийнейджъри "Как се научих да летя" (копродукция между Сърбия, Хърватия, България и Словакия), известният сръбски режисьор ще представи през март най-новия си филм "Светкавици отново".

Той е своеобразно продължение на втората кинотворба на Андрич "Светкавици" (2001) - младежки филм с елементи на комедия, роуд муви, музикален филм и още нещо.

Част от филмовата критика го определи като "първия югославски комерсиален ъндърграунд филм".

Днес, 22 години по-късно, "Светкавици отново" ни среща с някои от познатите герои - те и реалността им почти не са се променили, ала изненадите, които им поднася животът, са различни, а освен това във филма се срещаме с ново поколение млади хора, които се борят със своите предизвикателства.

Радивое Андрич е един от най-популярните съвременни режисьори не само в Сърбия, но и в цяла Югоизточна Европа.

Българската публика добре познава творчеството му, представяно на предишни издания на София Филм Фест - като се започне от дебютния му филм "Три палми за двама пънкари и едно маце" (1998), чиято публика в региона на Балканите е над 280 000 души, през втория му нискобюджетен филм "Светкавици" (2002), гледан в седмиците след премиерата от над 570 000 души, и няколко години по-късно - третия, превърнал се в абсолютен зрителски хит "Когато порасна, ще стана Кенгуру" (2004), с награди от фестивалите в Мотовун и Солун.

На 28-ия София Филм Фест българските зрители ще имат възможност да видят всички филми на Радивое Андрич в специална ретроспектива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай