Защо достъпът до природен парк "Беласица" е бил забранен

Намира се край Петрич

Защо достъпът до природен парк "Беласица" е бил забранен | StandartNews.com

Природен парк "Беласица" край Петрич предлага 27 пешеходни маршрута с възможности за разходка на любителите планинари. Любопитен факт е, че само 25 процента от територията на планината попада в границите на България. Връх Тумба е пресечна точка на граничните линии на три държави – освен България, на Македония и Гърция. 

Петрич е разположен в източното подножие на планината. От града се изкачва лесно до хижа Конгур, а от нея до едноименния връх. Оттам може да се продължи по билото, с преминаване през първенеца на планината, връх Радомир (2029 м), до граничната точка, връх Тумба. От върховете на Беласица може да се види Солунският залив и понякога планината Олимп. Слизането може да бъде към едно от следните села – Ключ, Скрът, Яворница.

Парк Беласица е най-новият природен парк в България. С такъв статут е едва от декември 2007 г. Допреди десетина години пък планина Беласица беше почти непозната като място за туризъм заради трудния разрешителен режим за посещение. По времето на социализма Беласица е попадала в т.нар. гранична ивица и достъпът до нея е бил затворен. 

Поради ограничения достъп до Беласица в близкото минало са се запазили уникални гори, растителност, незасегнати от човешката дейност. Впечатляващи са вековните кестенови гори. В резерват „Конгура“ се намират кестенови дървета на възраст над 200 г.

Беласица е един от водещите центрове за планинско колоездене, с двете си професионални даунхил трасета над град Петрич – в местностите Папреница и Конгур. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
БартеК
преди 5 месеца

Какъв парк,какви 5 лева?!? "Санитарната сеч" еВа майката на гората! Горските забклажиха,като депутати,а кметът,...,а кметът,...,няма смисъл!!!

Откажи