Язовирът, разположен между три области

На 167 км. от София

Язовирът, разположен между три области | StandartNews.com

Въча е язовир в Родопите, разположен по поречието на река Въча, построен през 1960 г. Намира се на границата между Област Смолян, Област Пазарджик, Област Пловдив.

Язовирната стена започва на 10 км от град Кричим и язовира продължава до село Михалково. Намира се на 45 км от Пловдив и на 167 км от София.

До 1999 г. се казва Антонивановци (или Антон Иванов), наречен на загиналите в района партизани от отряд Антон Иванов през 1944 г. От другата страна на пътя Девин – Кричим е построен мемориал в чест на загиналите партизани.
Язовира има най-високата стена в България – около 180 метра и е един от най-големите в страната.

Една от най-големите атракции на това прекрасно място са плаващите къщички, кацнали във водите на язовира. Общо те са 21 на брой, повечето от които са частна собственост. Все пак има и такива, които се отдават под наем. 

Също така може да се насладите на красотата на язовира с лодка, водно колело или джет. Язовирът може да се използва и за риболовен туризъм, защото има голямо био разнообразие от риба – като например бяла риба, бабушка, каракуда, кефал, слънчева риба, шаран, червеноперка, щука, есетра, и още много други. Стари рибари разказват за чудновато големи сомове.

Мястото от което може да видите от високо целия язовир е екопътека Чилингира. До нея се стига от Комплекс Чилингира, разположен на брега на язовира. Срещу сградата на хотела има табела, указваща посоката. След изкачването на няколко метални стъпала,  предстои изкачване нагоре по пътеката, която поднася цялата красота на язовир Въча от високо. Самата пътека е  дълга около 2 километра,

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Байрам
преди 5 месеца

Супер

Откажи