Водопадите, които сменят цвета си според сезона

Близо до село Крушуна

Водопадите, които сменят цвета си според сезона | StandartNews.com

Крушунските водопади са няколко красиви водопада, образували се сред много красива природа, близо до село Крушуна, в Северна България. Те се намират в Деветашкото плато в Предбалкана.

Образувани са на река Пройновска, която извира от Крушунската пещера. Водопадите започват с най-големия (около 15 метра висок) след което има още няколко по-малки, които образуват невероятна гледка. 

Това е най-голямата в страната водна травертинова каскада с много живописни прагове, басейнчета и богати растителни и животински видове. За удобство на туристите е изградена еко-пътека, по която човек може с часове да се любува на изящната картина, вдъхновен от кристалната вода на водопадите и свежо-зелената растителност на околността.

Реката на водопадите се нарича Маарата и извира от пещерата в горната част на екопътеката. Тя е дала името на цялата местност, която е обявена за природен парк. За да се обходят всички забележителности покрай екопътеката са необходими около час и половина, без да се бърза.

Интересен факт е, че в зависимост от сезона дебитът на Крушунските водопади е различен и цветът на водата си променя багрите. Можем да я видим в тебеширено бяло, изумрудено зелено, морско синьо, или да е кристално бистра.

През 13-14 век на това място се е намирала Крушунската обител на монаси-исихасти, за което свидетелстват и запазените скални ниши и килии.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай