Това село е най-високото в България

Тук отдавна да няма дори сезонни обитатели

Това село е най-високото в България | StandartNews.com

Чамла е обезлюдено село, то се намира в Община Смолян. Запустялото село Чамла формално е най-високо разположеното село в България - на 1650 м.н.в., защото землището административно все още се води за село, макар тук отдавна да няма дори сезонни обитатели. Намира се близо до село Мугла и Триградското ждрело.

През 1920 година в селото живеят 87 души, през 1946 – 133 души, а през 1965 – 162 души. Запустява и се обезлюдява напълно през 80-те години, но не е премахнато от списъците на НСИ и ГРАО. Не е било електрифицирано и няма канализация.

През 2004 французинът Оливие Люк се опитва да стaне единственият жител на селото, но устоява по-малко от година при първобитните условия. След него испанецът Оскар Кореа повтаря авантюрата. В 2006 за "селото" има проект в него да се проведе младежки фестивал на изкуствата "Чамла фест". Проектът пропада в последния момент и мястото е сменено, като причина е изтъкната непроходимостта на яз.Батак. През 2002 Община Смолян предоставя селското училище на фондацията "Дестинация България" за 10 години, селото е наречено иронично от фондацията "Кралство Чамла".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай