Стълбище в скала води до нещо уникално

На 30 км. от Варна

Стълбище в скала води до нещо уникално | StandartNews.com

Средновековната крепост Петрич кале е позната още като Петрича. Тя се намира близо до гара Разделна. Село Разделна, което пък от своя страна се намира на 30 км от морския град Варна. До самата гара се стига с влак или с кола. От там, за да се стигне до началото на маршрута за крепостта, се минава през село Разделна.

В края на селото се завива наляво и се продължава по неасфалтиран път в сравнително добро състояние. Гарата е отправната точка в това пътешествие. За да стигнете до нея може да използвате влак на ЖП линията Варна – София или автомобил.

Панорамата която ще видте, показва бистрото Варненско езеро, Девненския канал, красивите, заобикалящи скали и село Разделна от високо. До останките от крепостта се стига по метално стълбище, което е вкопано по изумителен начин в самите скали. То е с дължина около 20 метра, като то води към два огромни водни резервоара с вместимост над 700м.

В далечината може да видите и метална пирамида, до която се намира интересният скален манастир, вкопан в скалите. Може да се разходите и до него, тръгвайки по тясна пътечка. 

Крепост "Петрич кале" (или "Петрича") е била важна крепост в отбранителната система на средновековната българска държава.  Крепостта датира от Vв но за известен период е била разрушена и изградена отново през XI-XIIв. При своите разкопки и проучвания в местността, археолозите откриват ров, две крепостни стени, щерни, таен изход, малка църква и няколко гроба.

Освен с Българската, "Петрич кале" е свързана още с чешката, полската и унгарската история. По време на последния кръстоносен поход на обединените християнски армии, под предводителството на полско-унгарския крал Владислав III Ягело, Варненчик, на 7 ноември 1444г крепостта е превзета и разрушена.

Мястото е привлекателно за туризъм и наблизо има построена туристическа хижа. Скалите около крепостта предлагат отлични условия за алпинизъм.

 Eдинственият път към крепостта е пешеходен, а калето, подобно на повечето непристъпни крепости, е изградено върху стръмен баир. За сметка на това пътеката преминава през живописна гора, а баирът не е непосилен. Изкачването отнема от 20 минути до час, според физическата подготовка.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
Варналиев
преди 5 месеца

Средната част на щерната(резервоара за вода) която следва ръба на скалата е пропаднала в подножието на стръмните скали. Напречното й сечение е правоъгълно и от двете страни на резервоара се образуват площадки. Според много неуки хора във Варна това е било място за изтегляне на кораби в миналото. Пълни глупости, това място е било море по времето на динозаврите. Също твърдят , че там имало халки за връзване на корабите. Няма такова нещо, три пъти съм бил там. Гледката на запад е хубава, струва си вървенето.

Откажи
Райкова
преди 5 месеца

Защо е била разрушена от кръстоносците, нали са отивали на юг към свещенните земи?

Откажи
М. Иванова
преди 5 месеца

Панорамата която се вижда е Белославското езеро, а не Варненското. Все пак Варна е на 30 км.

Откажи
Георги Христов
преди 5 месеца

Това не е кръстоносен поход,а опит на обединените под предводителството на полския крал християнски войски да нанесат поражение на завладялите балканския полуостров османски турци.

Откажи