Селото, предпочетено от велика княгиня

Известно е още като "селото на 100-те чучура"

Селото, предпочетено от велика княгиня | StandartNews.com

Българските села, освен добра идея за отдих не малко пъти са привличали и свойте посетители да останат "за по-дълго".

Съществува версия, че в с.Габарево е прекарала последните си дни Великата княгиня Анастасия Николаевна Романова– наследница на трона, която заедно със своя иконом пристига в селото след Великата октомврийска социалистическа революция от 1917г. 

Има множество доказателства, сочещи към истинността на тази версия. Елеонора Албертова Крюгер (Нора) е жена, която е живяла в Габарево. Според някои версии, тя е Анастасия Николаевна, дъщеря на руския император Николай II.

Старите хора от Габарево още си спомнят за загадъчните руснаци, които се установяват там около 1922-1923г. По това време, незнайно откъде, пристига млада жена с аристократична осанка, представяща се като графиня Елеонора Албертова Крюгер, наричана от всички Нора.

Габарево е известно като "селото на 100-те чучура" и това не е напразно. Тук на всяка крачка има чешма , от която струи бистра ледена вода от Балкана. В околностите на Габарево се простират обширни пасища, лавандулови полета и сенчести широколистни гори – прекрасни места за семейни разходки и пикници.

На 16 и 17 юни 2007г жителите на с.Габарево провеждат своя първи "Празник на черешата" - черешите, наред с розовите градини, винаги са били част от поминъкът на селото. В края на 60-те години на XX век, с помощта на Овощарския институт в Пловдив, около Габарево се създава черешов масив от около 1000 дка.
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
barbistefidanimimi123
преди 4 месеца

wow oh em gee КАКВО Е ТОВА УНИКАЛНО пълен шок съм хаха аз съм барби даниела стефаник и мария уау голяма къща много готина стара добра стара къща толкова стара живее преди повече от 100 години уау това е невероятно исторически невероятно. 10000000*$*#*#

Откажи