Планина на границата между две държави

Пета по височина в България

Планина на границата между две държави | StandartNews.com

Осоговката планина e най-северната част на Осоговско-Беласишката планинска група от Рило-Родопския масив. Тя се разпростира в границите на две държави България и Македония. Пета по височина в България, като най-високият връх е Руен - 2251 метра над морското равнище.

Той се намира в българската част на планината и е сред стоте национални туристически обекта. При ясно време от върха се откриват уникални гледки. На север можем да видим очертанията на Западна Стара планина, на североизток – Конявската, Люлин, Витоша и Верила планини. На изток се откриват билата на Рила, а на югоизток – Пирин планина. 

Осогово е старо славянско или пославянчено име, което означава планина, образувана около нещо – вероятно военен стан. Планината има обща площ от 4223 квадратни километра, от тях 996 квадратни километра се простират между Кюстендилската и Каменичката котловина.

Частта  от Осогово която се намира в България се разделя на два дяла наречени западен или висок дял и източен или нисък дял. Двата дяла на Осоговската планина се различават значително по строеж, възраст на скалите и релеф. За граница между дата дяла се приемат реките  Новоселска река и Добра река.

На изток от него се намират ридове , които са се образували от врязването на река Елешница и Скокова река. На северозапад билото завършва с хълма Хисарлъка който има характер на подножно стъпало и се намира непосредствено до град Кюстендил.

До основните туристически обекти и бази в планина Осогово се стига по 21 километров асфалтов път, свързващ град Кюстендил с планината. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
преди 4 месеца

Хубава реклама,но с няколко грешки,например ,,Хисарлъка,, по никой начин не е на севрозапад и .д-р.С уважение Росен Димитров.

Откажи
Воевода
преди 4 месеца

Държавата е Северна Македония!!!

Откажи