Откъде идва името на Сухото езеро

Близо до Рилския Манастир

Откъде идва името на Сухото езеро | StandartNews.com

Някога стотици поклонници преминавали пеш през величествената Рила-планина по една пътека, за да достигнат до Светата Рилска обител, да се докоснат до силата и да се поклонят пред мощите на Иван Рилски-Чудотворец. Днес пътят все още съществува, но като туристически маршрут, преминаващ покрай понякога изчезващото Сухо езеро.

Сухото езеро е едно от най-ниско разположените езера в Рила. Намира се на височина от 1892 м. и заема площ от около 200 метра дължина и 120 метра ширина (ширината и дължината варират в зависимост от това дали езерото е пълноводно или не).

 Сухото езеро е свлачищно езеро. То се е образувало при свличането на скали,  Езерото не се отича през потоци или реки, а се отича в почвата под земята. Наричат го Сухото езеро, защото през лятото, при много сухо и горещо време можете да го видите напълно пресъхнало.

Най-бързия начин да стигнете до езерото е като от Рилския манастир продължите по асфалтов път до местността Кирилова поляна (Партизанска поляна). Там можете да оставите колата си, като пътеката започва зад чешмата (водата от която идва от Сухото езеро). Почти през цялото време се върви през гора, като в началото е широколистна, след което става иглолистна.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Любомир
преди 5 месеца

И сега,всяка година за Успение на Св.Йоан Рилски десетки хора минават оттам тръгвайки пеша от София до Рилският манастир.

Откажи