Най-странните скални образувания в Рила

Феномен в Рила планина

Най-странните скални образувания в Рила | StandartNews.com

Стобските пирамиди се намират в западния дял на Рила планина, като малка част са образувани на северния склон на рида, а по-голяма част – по южния склон. Разположени само на около 70 км  от Банско. 

Стобските пирамиди са скални образувания, формирали се от лесно рушащи се скали и почва, в следствие на течащата вода от дъждове или снеготопене, която е отмила горния скален или почвен слой. При оттичането на водата се получават ерозионни бразди, които с времето нарастват, а частите от скалата и почвата, които остават незасегнати от тези бразди остават по-високи и образуват чудати форми.

Пирамидите са уникална природна забележителност, обявени през 1964 година, заедно с площ от 7.4 ха за защитен природен обект. Изваяни са в дебелина от 30-40 м старокватерни вилафрански флувиоглациални наслаги. Средната им височина е 6 - 10 м, като достигат до 12 м. 

Стобските пирамиди, макар и най-живописни, не са единствения подобен скален феномен в България. Най-известните подобни скални образувания са Мелнишките пирамиди, намиращи се в югозападните склонове на Пиринв землищата на град Мелник и близките села Кърланово, Рожен и Сушица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай