Мястото, на което Алеко поставя началото на планинския туризъм

Първенец на Витоша

Мястото, на което Алеко поставя началото на планинския туризъм | StandartNews.com

Алеко Константинов се счита за основоположник на планинския туризъм в България. На 27.08.1895 г. той води група от 300 души до първенеца на Витоша – Черни връх. Начинание, което се смята за раждането на организирания туризъм в страната. Оттогава досега хиляди го изкачват всяка година.

От една страна, това е поради близостта му до София – повечето изходни пунктове за изкачване са на не повече от половин час от града. Друга предпоставка е, че повечето туристически маршрути, които водят до горе, са сравнително леки.

Черни връх е най-високият връх на Витоша със своите 2290 м. Това я нарежда на четвърто място по височина в България след Рила (връх Мусала 2925м), Пирин (връх Вихрен 2914м) и Стара планина (връх Ботев 2376м).

Учени изчисляват, че горе има средно едва 25 дни в годината, в които не духа. Освен това, е едно от най-влажните места в България с годишни валежи около 1100 мм. Ако успеете да хванете ясно време, ще може да се насладите на гледките към Рила, Верила, Плана, Средна гора, Стара планина, Люлин, Голо бърдо и цялото Краище.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай