Мост свързва старата и новата част на забележително градче

Той е единствен по рода си на Балканския полуостров

Мост свързва старата и новата част на забележително градче | StandartNews.com

Покритият мост в гр. Ловеч е един от символите на града и една от най-посещаваните местни забележителности.

В края на XIXв жителите на Ловеч се обърнали към самоукия майстор Колю Фичето с молба да построи покрит мост с дюкянчета. Той започнал строежа през 1874 г. и го завършил през зимата на 1876 г.

Мостът е единствен по рода си на Балканския полуостров. Върху него от двете страни на пътното платно били разположени 64 дюкянчета. Подобно на други свои творби Колю Фичето украсява моста с няколко скулптурни фигури – лъв, двуглав орел, тояга с топуз.

Изгорен през 1925 г., отново възстановен в 1931 г., преустроен (1980-1982 г.) и частично ремонтиран (1999 г.) днес той е „покрита търговска улица“ като преустройството максимално доближава Покрития мост до първообраза му.

Технически погледнато мостът не е окачествен като недвижима културна ценност, но той представлява част от историята и културата на град Ловеч и е един от символите на града. 

Покритият мост свързва новата част на града със стария град - архитектурно-историческия резерват "Вароша", където се намират музеят на Васил Левски и Етнографският музей. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Milen
преди 1 седмица

Ама какви са тия простотий, моста не свързва нищо и той не беше покрит преди 25 годинини.не си ли проверявате информацията.

Откажи