Любимото място за почивка на цар Борис III

Предпочитан от любителите на риболова и планината

Любимото място за почивка на цар Борис III | StandartNews.com

Язовир "Широка поляна" се намира на 1500 метра надморска височина в сърцето на Родопите. Предпочитан от любителите на риболова и планината, разкрива уникална гледка и спокойствие.

Поради високото си разположение  покрай водите му дори и в най-знойните юлски горещини е доста прохладно и приятно, а през нощта и рано сутринта дори студено. Построен е в периода от 1960-та до 1963-та година.

 Язвориът е ограден от три защитени местности – Широка поляна от север-северозапад, Студената чучурка от юг-югозапад, Кавал тепе от изток-североизток.

Цар Борис III също много бил впечатлен от дивната красота на района и просто обожавал да идва, за да почива тук. Ето защо построил една от своите ловни хижи в местността Кавал тепе.

И въпреки че в процеса на проектиране на язовира хидроинженерите изчислили, че водата ще погълне съществуващата царска ловна резиденция, тя не била съборена.Днес тя все още стои, единствено покривът ѝ е порутен.

Можете да стигнете до него през Варвара - Ракитово - Батак и от там към язовира или по автомагистралата до Пазарджик и след това през Пещера - Батак и на юг, към язовира.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
ОцелялОтСДС-Чумата
преди 4 месеца

Не шумете по този въпрос, че току виж Мадридския Комарджия се присетил, че баща му е засадил и тази гора, та да прати ромската бригада да изсече и там вековните гори до подраст, както направи с горите на Чамкорята.

Откажи