Ловната хижа обитавана от Фердинанд I и Борис III

Съдържа водната електроцентрала, която работи и до днес

Ловната хижа обитавана от Фердинанд I  и Борис III | StandartNews.com

 Дворецът "Царска Бистрица"  представлява оригинална интерпретация на българската архитектура от периода на Възраждането, повлияна от някои европейски стилове.

Построен е между 1898 и 1914г. Изпълнявал е функциите на ловна хижа за царете Фердинанд I и Борис III.

Наред с богато дърворезбованите тавани и колони в духа на българската традиция, оригиналната европейска мебел със загатнати фолклорни мотиви, чипровските и котленски килими носещи славата на България по света, може да се види автентична каюта, личен подарък от капитана на кораба “Нова Америка" Жан-Луи Морис на Княз Фердинанд 1.

Запазени са автентичните кахлени камини, чиито декоративни плочки са шедьовър в керамичното производство от началото на XX век, като любопитен факт е, че сред всички петдесет няма две еднакви.

Добре съхранена е и икзлючителната колекция от ловни трофеи на царското семейство, свидетелство за ловоната страст на Цар Борис III, грижливо събирана в продължение на повече от петдесет години.

През 2009 г. старата конюшнята е превърната в галерия. През 2006 година на 21 октомври e осветен параклис “Св. Йоан Рилски", построен и посветен на Княгиня Калина и Китин Муньос, по случай венчавката им състояла се в “Царска Бистрица" през 2002 г.

Своеобразен връх за времето си е водната електроцентрала, строена през 1912 година, чиято турбина “Siemens" продължава и до днес да захранва двореца с електричество. Възхищение будят и електрическите радиатори, които могат да съперничат с дизайна и качеството си на съвременните такива.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Иван
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи