Крепостта, при която Калоян разби Балдуин IX Фландърски

Кулата е служела за наблюдение, като в нея е имало параклис и арест

Крепостта, при която Калоян разби Балдуин IX Фландърски | StandartNews.com

Крепостта Букелон или както още я наричат местните - Маточинска крепост, е горд, но мълчалив свидетел на славни битки, които са се водили в миналото по този земи.

От възвишението на кулата се открива прекрасна панорамна гледка към планините Сакар и Странджа, както и към долината на река Тунджа и към турската граница, и дори към равнината на град Одрин.

Първоначално името на крепостта е било Вукелон, след което Константин Иречек го разчита като Букелон и така остава и до днес. В наши дни от крепостта е запазена само внушителната ѝ кула, която е висока цели 18 метра.

Предполага се, че Букелон е била римска крепост, като е играла много важна роля през периода на Античност и Средновековие. Има няколко предположения, че по платото и хълма е имало стени, край които през 378 г. е бил убит римският император Валент от бързо настъпващото племе на готите.

Датата 14 април 1205 г. е паметна за нашата история. Tогава цар Калоян и славният български народ водят ожесточена битка с кръстоносците от четвъртия кръстоносен поход, близо до град Адрианопол.

Те са напълно разбити от смелия български цар и неговите воини, като техният пълководец Балдуин IX Фландърски е пленен и за кратко време е бил затворен в крепостта Букелон, преди да го отведат в Търново и да го затворят в Балдуиновата кула, която носи и неговото име.

В района на крепостта и село Маточина са правени няколко археологически разкопки, като при една от тях е открит един много интересен и ценен артефакт – кръст с вграден монограм от XIV век, на който се вижда изписано името „Михаил“. Вероятно става въпрос за периода около 1328 г. и за българския цар Михаил III Шишман, който е воювал срещу византийския император Андроник III.

Последните исторически сведения за крепостта Букелон датират от 1664 г. и се смята, че след това тя е напълно изоставена.

Предполага се, че в миналото крепостната стена е обграждала целия хълм, като най-внушителна си остава кулата със своите 18 метра височина, която може да се види и днес.

Кулата е служела за наблюдение, като в нея е имало параклис, арест и няколко други помещения. Кулата е на три етажа, като именно последният е служил за параклис.

Близо до село Маточина е открита и скална църква от X век, която заедно с крепостта Букелон и други обекти в района на селото са обявени за обекти с национално значение през 1968 г.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Barbos
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи
Ташко
преди 3 месеца

Къш бе.Писна ми от теб.

Откажи
David Forester
преди 3 месеца

Балдуин IV.

Откажи