Крепост пази оловен печат на Димитрий Епикерни

Легендата разказва за скривалище и тунели

Крепост пази оловен печат на Димитрий Епикерни | StandartNews.com

Антична и средновековна крепост Скутарион/Биргото се на мира на 0.33 km източно от центъра на село Щит. 

Най- достъпна е от запад и север. От изток е ограничена от река Сапунада дере. 

На едно място от западния край, има запазена част от висок и дебел зид, граден от ломени камъни, споени с бял хоросан. Вътре, в югозападната страна на крепостта са личали основите на помещения. По повърхността има римска (II-IV в.) и средновековна (IX-XII в.) керамика. Вътре в крепостта е намерен византийски оловен печат на Димитрий Епикерни, от XII в. В местността „Бунарича“, край съседното Бъз Дере, непосредствено северно от крепостта има основи на черква, градена от квадратни тухли и бял хоросан.

Приема се, че развалините от крепостта при село Щит са останките от средновековното епископско седалище Скутарион, споменато от Анна Комнина във връзка с войната на Алексей I Комнин с куманите (1094 г.), като се отбелязва, че императора стигнал с войската си в Скутарион, който отстоял от Адрианопол на 18 стадии.

Името на крепостта Скутарион се среща и в един надпис намерен в Плиска. Наоколо още могат да се намерят корозирали остриета от стрели и копия. Хълмът известен под името „Бирго“ има особено свойство- когато подскочиш се чува звук като при кух съд. Легендата твърди че отдолу имало скривалище и може би има заровено имане. Друга легенда твърди, че отдолу има прокопани тунели от военните, но няма нищо доказано. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай