Грънчар - езерото с ледников произход

Разположено в източните части на Рила планина

Грънчар - езерото с ледников произход | StandartNews.com

Езеро Грънчар е разположено в източните части на Рила планина на близо 2200 метра надморска височина, северно до него се намира и хижа Грънчар. Образувало се е в Грънчарския циркус и има ледников произход. От него води началото си река Грънчарица.

Името на местността, езерото и реката произлизат от една легенда. Тя разказва за един много добър и сръчен Грънчар, който живеел в град Якоруда, и бил познат на всички хора в района. Било лято, той натоварил своя кон и тръгнал към град Самоков.

Времето летяло бързо и за да скъси маршрута си, той решил да прескочи билото между Юрущки чал и връх Налбант. Движил се по пътеката на днешната местност Джанка (Долни куки), но когато минавал покрай езерото го застигнала страшна буря, която погубила и грънчаря, и коня му с товара. Така местността, където бил намерен майстора, била кръстена на него – Грънчар. Хората в планината нарекли и езерото Грънчарско езеро, а рекичката, започваща от него – Грънчарица.

За да стигнете до езеро Грънчар, най-удобен е пътя от Якоруда (в югозападна България) към местността Нехтеница. До нея се стига като в източните части на Якоруда, почти в началото на града, се завие на северозапад, по път, който пресича линиите на БДЖ.

Движите се в посока запад, след това се кара по отличен асфалтов път в посока северозапад. Пътят е дълъг приблизително 16 километра, отнема около 30 минути. След като стигнете местността Нехтеница, ще я познаете по това, че има няколко постройки и широка поляна.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай