Една екопътека с множество красиви дестинации

Намира се до Девин

Една екопътека с множество красиви дестинации | StandartNews.com

Екопътеките в България са едни от най-предпочитаните дестинации за разходка сред природата. Те водят през гъсти гори, прохладни планини, тучни равнини и буйни реки. Те определено разкриват красотата и разнообразието на българската природа, и са предпочитани дестинации за много туристи както от страната, така и от чужбина.

Екопътека Струилица-Калето-Лъката се намира на 3 километра западно от град Девин. Тя има чудни мостове, които вървят успоредно на река Девинска, която минава и през Девин. Пътеката започва със широк планински път, като точно преди входа и паркинг за автомобили.

На пътеката има водопади, като единият водопад – Самодивско пръскало, е най-високия в Родопите. До него се стига по малко по-стръмна и тясна пътечка, която не е много подходяща за деца. Другата част от пътеката е много полегата и приятна.

 На самата пътека има красива река, а има и маршрут който ви води към крепостта Калето, което е разположено на над 900 метра надморска височина, където можете да видите останките от крепостта, която е обитавана през VI-XIII.

В края на пътеката се намира и местността Лъката, където има и поставена беседка, а малко преди нея можете да се качите и до водопади Мечо пръскало.

Едно от интересните и по-известните местенца на екопътеката, е водопад Самодивско пръскало. Той е чуден водопад, с много красиви гледки, както и най-високия на Родопите. За да стигнете до него трябва да направите десен завой, на първото малко мостче, като важно да споменем, че трябва да завиете вдясно преди мостчето, тъй като след него също има пътека, но тя води към гората.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
великолепна
преди 6 месеца

дестинация, заслужава си да да посетите.

Откажи