Единствената къща, построена от цар Борис  III

Намира се в град Баня

Единствената къща, построена от цар Борис  III | StandartNews.com

Дворецът в Баня, наричан още Дворец "Къщата" или Царска къща, е лятна царска вила в градчето Баня, Карловско, Област Пловдив. Използвана е от българския цар Борис  III и рода му.

Вилата е проектирана през 1929г в северния край на тогавашното село Баня по проект на известните българските архитекти Иван Васильов и Димитър Цолов. Вилата е сред 6-те лични имота на царското семейство Кобургготски и единствената къща, построена от цар Борис III.

При посещение на свой приятел в с.Баня, българският цар се повлиява много добре от местните лечебни води и климат, и решава да построи тук вила за семейството си. Закупува земята с лични средства и през 1929 г. сградата е завършена.

Изградена е на два етажа, с обща площ 10 дка., като 7 дка. от тях са заети от красив парк, в които освен многообразието на дървесни видове, има и лечебен минерален извор. Освен титлата си Борис наследил от баща си и страстта към ботаниката.

В архитектурно отношение вилата наподобява възрожденска къща с голям чардак, дървени капаци на прозорците и масивен каменен зид. В двора има две по – малки сгради за гостите и прислугата.

За посещение е отворен само първият етаж на къщата, където е трапезарията,  приемната и кабинета на царя. Самата къща не е пищно обзаведена. Впечатление прави висококачествената изработка на обзавеждането, царските знаци и монограма на Борис III по мебелите. Всичко е скъпо и царствено, но без излишна суета. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
6 Коментара
иван
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio

Откажи
Христо
преди 4 месеца

Явно не сте ходили скоро време. Всичко тъне в разруха там. Скоро даже беше влизано в него с цел кражба. Синът няма нищо общо с баща си - пълен измекяр.

Откажи
Българка
преди 4 месеца

И ДНЕС е Царство България. Никой никога НЕ го е отменял. Над един милион българи посрещнаха Н.В. Цар Симеон Втори. Царят даде всичко от себе си САМ заобиколен от 80 процента мощеници в Движението да започне ремонта и връщане към царството ни, но всичко бе и Е в ръцете на мошениците - пари, оръжие, власт и това не им стигаше СТРАХ ги беше защото виждаха че народа го обича А тях ненавижда. Набързо му скалъпиха долпопробни обвинения и гнусни подигравки комарджия ….Тези мошеници са същите които ПРЕДИ това натириха и оставиха без работа стотици хиляди ЧЕСТНИ комунисти, раздадоха си предприятия за по лев.. най некадърните и гнусните. Ето докъде я докараха. Ако не си защитим Царство България, държавата ни едва ли ке оцелее, отвън апетите са много, силни и безскрупулни. Бог да пази цар Симеон Втори и царство България. Амин.

Откажи
Българин
преди 4 месеца

Браво бабке , хем комарджията хубав , хем комунистите честни. Айде бегай на преглед. Кой утрепа чичо му и регентите ?

Откажи
Българка
преди 4 месеца

Аз пиша за неща на които не съм свидетел. Но вярвам и на документите и на документалните филми. Дай Боже да доживея и бабке и то дълги и щастливи години! И Дай Боже България да е царство Амин! На много българи живота ни минава в кралства. Там такава низост и гняв като твоя няма спрямо кралството, не знам дядко ли си, ако си побързай да поживееш малко без тези качества - ще ти се отрази добре!

Откажи
Богдан
преди 3 месеца

Точно

Откажи