Чували ли сте за Мраморното езеро? Водата в него е дъждовна

Съперничи по красота на Крушунските водопади

Чували ли сте за Мраморното езеро? Водата в него е дъждовна | StandartNews.com

Мраморното езеро се намира само на около 50 км от Пловдив. Образувало се е в изкопа на изоставената мраморна кариера, на източния склон на могилата Байлъка – едно от възвишенията обкръжаващи село Православ.

Езерото е феномен на човешката дейност – още едно потвърждение, че природата реагира по свой уникален начин на всяко човешко действие. В този случай се е получило нещо красиво.

Водата в него е дъждовна, естествено филтрирана и по красотата на синьо-зеления си цвят съперничи на водата от Крушунските водопади. Езерото е изключително бистро, а повърхността му е равна като огледало. С дълбочина около 20 метра то е идеално място за гмуркане с екипировка. Предпочитано е за тренировки от водолазите в региона.По дъното на Мраморното езеро могат да се видят останки от земекопна техника, останала от времето на мраморната кариера. Езерото е невероятно красиво и обаятелно място.

Ако тръгвате от Пловдив за Мраморното езеро, трябва да минете през градовете Раковски и Брезово и да поемете по отклонението към село Православ. Селото е скътано в полите на Средна гора и е заобиколено от красива природа. Намира се на около 5 км източно от гр. Брезово и на около 3 км западно от с. Верен. От Православ до Мраморното езеро се стига, като се отбиете вляво от пътя за селото, около километър преди самото село, идвайки от град Брезово. На отбивката е поставен голям мраморен камък под формата на обелиск.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай