Символ на София отново работи, стана част от голяма търговска верига

Пространството е организирано по различен начин от обикновените хипермаркети на „Кауфланд"

Символ на София отново работи, стана част от голяма търговска верига | StandartNews.com

Шадраван в центъра на магазина и работещ отново след близо 40 години пауза уникален часовник бележат новото откриване на софийските Централни хали, които станаха част от търговската верига "Кауфланд България".

Часовникът в кулата над входа на Халите ще свети когато е тъмно и ще издава два различни звукови сигнала – един на всеки четвърт час и друг – на всеки кръгъл час, съобщи пред медии членът на Управителния съвет на „Кауфланд България" Петя Владимирова.

Централните хали отварят врати на 23 май сутринта и ще работят всеки ден от 7 до 23 часа. Това става след сериозна, продължила години наред, работа по възстановяване и обновяване. Според "Кауфланд" вложените в ремонта средства са близо 50 млн. лева.

Оригиналният часовников механизъм, монтиран още в далечната 1915 г. е бил открит по време на реставрационните работи. В момента е изложен на второто ниво на магазина, възстановен и реновиран.

Близо 60 непоказвани досега фотографии на Централни хали са намерени с помощта на Регионалния исторически музей-София и Държавна агенция „Архиви" и ще стоят изложени в магазина.

„Близо 5 години упорита работа трябваха на целия ни екип, за да осъществим проекта", съобщи изпълнителният директор на „Кауфланд България" Иван Чернев. Търговската площ на магазина е 1800 квадратни метра, а със своите 14 хиляди артикула това ще е най-големият магазин в идеалния център на столицата.

В центъра на магазина е направен и поставен шадраван, който е съществувал в оригиналния проект на архитект Наум Торбов, но никога не е бил изработван. Направен е от зелен мрамор, доставен от Индия. Из целия магазин са разположени пейки за почивка.

Пространството е организирано по различен начин от обикновените хипермаркети на „Кауфланд" и е съобразено с естетиката на сградата.

Подземното пространство на Централни хали е организирано по нов начин. Около съхранените и разкрити още преди години останки от северната стена на крепостта „Улпия Сердика" и останките на римска баня е изграден музеен кът с визуализация на древна Сердика. Из нея посетителите могат да се „разхождат" с помощта на виртуални очила. Тъчскрийн с изображения на древна жителка и на гладиатор позволява те да оживяват, а в близост е разположена детска книжарница.

Част от подземното пространство е превърнато в сцена с около 70 седящи места и на това място „Кауфланд" ще организира редовна културна програма. През уикенда 31 май-2 юни на всеки два часа на сцената ще има ново събитие.

Магазинът има 12 каси - 6 с касиери и 6 на самообслужване. Открит е и паркинг, който ще е безплатен за посетителите на магазина и на останалите търговски обекти в сградата. Безплатният престой на него е в рамките на 1 час и се доказва с касов бон, който трябва да се сканира на излизане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай