Бизнес и синдикати видяха кога ще въведем еврото

Няма страна членка, която да е станала част от еврозоната с минимална заплата по-малко от 500 евро

Бизнес и синдикати видяха кога ще въведем еврото | StandartNews.com

Източник: бТВ

Никой вече не се ангажира с дата 1 януари за приемането на страната ни в еврозоната. Членството ще се случи през 2025 г., но по-скоро към средата на годината. Това мнение изрази пред бТВ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

„Ще влизаме в еврозоната – няма страна членка, която да е станала част от този общ интеграционен паричен съюз с минимална заплата по-малко от 500 евро“, посочи той.

България е последна по покупателна способност в Европейския съюз, показват данните на Евростат за миналата година.

„Развиваме се и растем, но не с достатъчно бързи темпове. Другите страни от Централна и Източна Европа ни изпревариха значително. Те доближават вече средното до ЕС. Това е така, защото не произвеждаме достатъчно БВП на глава от населението. Пак сме последни по производителност, затова и като стандарт на живот сме последни“, обясни Велев.

„Европа вече започна чувствително да изостава от Америка и Китай, вече и Индия ще ни догонва като БВП“, допълни още той.

„Откакто сме част от Европейския съюз, България винаги е била на последно място по покупателна способност, измерена по този начин. Разбира се, факторите са комплексни и ключовото, към което трябва да се стремим, е темп на ръст, по-висок от средноевропейския, за да може да има някакво реално  сближаване. Това, което се случва през последните години не е достатъчно – както по отношение на растежа на инвестициите, така и по отношение на ръста на доходите“, посочи главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

„Стремежът е да увеличаваме доходите с ръст в икономиката, а не с взети заеми. За 2024 г. за жалост имаме двуцифрен спад в индустрията. Никога повече български премиер не бива да казва и да си мисли– „няма значение, че българската икономика ще пострада“, обясни Васил Велев.

„Очакваме новото служебно правителство да повлияе положително, защото ние имахме криза всяка седмица – всяка седмица се разваляше сглобката по няколко пъти. Сега за 2-3 месеца ще имаме устойчиво управление“, допълни още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
5 Коментара
Минко
преди 4 седмици

Продавате дьржавата ни бес да питате народа 😡😡😡😡😡😡

Откажи
Еврото НИКОГА!!!
преди 4 седмици

Ах този лажлив,лажлив и див Запад пропадащ ПРОДЪЛЖАВАТ С ГОЛЕМИТЕ ЛЪЖИ!!! ЕВРОТО НЯМА ДА НИ НАПРАВИ ПО-БОГАТИ ,А НАПРОТИВ ЩЕ НИ ОГРАНИЧИ С ФАШИСТКИ ЗАКОНИ И КОВИД МЕРКИ!!! ЗА ДА ИМ ВЪРВИ ПЛАНА С ЛОШИТЕ БЪЛГАРИ КОИТО НЕ СЕ ВАКСИНИРАХА И НЕ УМРЯХА!!! ДОЛНА ЕВРОАТЛАТИЧСКА ПУМИЯ ДА ГОРИТЕ В АДА!!!

Откажи
Тина Н
преди 4 седмици

Лъжлив - така се пише !!!! Докога неграмотни хора ще дават съвети и напътствия?

Откажи
Галина Ковачип
преди 4 седмици

Неграмотно написано, но пък си е чистата истина!

Откажи
Иван
преди 4 седмици

НАРОДА ДА РЕШИ ДАЛИ ИСКА ЕВРОТО ИЛИ НЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗАЩО НЕ СЕ НАПРАВИ С ЕВРОТО ЩЕ СЕ ИЗПЕРАТ МРЪСНИТЕ ПАРИ НА МАФИЯТА...

Откажи