Проверяват знакова българска болница за корупция

НЗОК е провела подобна проверка, в резултат на което се е стигнало и до медиите

Проверяват знакова българска болница за корупция | StandartNews.com

Здравното министерство е разпоредило проверка на фактите и обстоятелствата в болница "Лозенец". Това обяви пред БНТ заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов по повод твърденията за корупционни схеми, отправени от лекари от лечебното заведение.

Очаква се в края на февруари да бъде изготвен доклад по проверката. Тогава ще има повече яснота за случващото се в болницата.

Гетов посочи, че НЗОК е провела подобна проверка, в резултат на което се е стигнало и до медиите.

Той изрази съжаление, че както историята в болница "Лозенец", така и тази и в "Пирогов" много влияят върху имиджа и отношението към системата на здравеопазването и носят негативи и за болниците, и за лекарите, за медицинските специалисти.

Може би трябва да разделим мениджърите от лекарите, защото идеята е българските граждани да бъдат лекувани качествено тогава, когато им е необходимо, отбеляза Гетов.

Той заяви, че в здравното министерство са получили въпросния сигнал от доц. Добри Хазърбасанов от "Лозенец", запознали са се с него и веднага са реагирали, както е било и със случая "Пирогов".

Гетов поясни, че министърът на здравеопазването и ресорното ведомство определят правната рамка и регулаторната рамка, в която функционира системата, но нямат контролни функции. Той увери, че Изпълнителната агенция "Медицински надзор" също ще предприеме необходимите действия.

Гетов посочи и че конкурсите за нови директори на болници ще бъдат обявени, след като наближи времето за всеки един, тъй като техният мандат изтича. Засега обаче конкурсите са спрени, за да се прецени кой кога да бъде обявен.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Проф. Яна Симова: За пореден път доказахме единство и добра съвместна работа между всички звена на болниците на Българския кардиологичен институт

Проф. Яна Симова: За пореден път доказахме единство и добра съвместна работа между всички звена на болниците на Българския кардиологичен институт

БКИ е уникален за страната в развитието на съвременна научна, учебна и лечебна дейност

Коментирай