Важен ден! ЦИК започва регистрацията за изборите

Подаването на документи ще продължи до 24 април

Важен ден! ЦИК започва регистрацията за изборите | StandartNews.com

Централната избирателна комисия (ЦИК) започва от днес да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители, насрочени на 9 юни 2024 г.

Приемането на документите ще се извършва всеки работен ден от 9:30 ч. до 17:00 ч. в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ № 1, във фоайето, вход „Ларго“.

Крайният срок за подаване на заявление за регистрация в ЦИК на партиите и коалициите е до 17:00 часа на 24 април 2024 г.

Към заявлението трябва да се представи и списък с имената, единния граждански номер и саморъчен подпис на не по-малко от 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията за съответния вид избор. В случаите, когато партия или коалиция заявява участие и в двата вида избори, може да представи един списък, съдържащ имената, единния граждански номер и саморъчен подпис на не по-малко от 2500 избиратели - български граждани, които имат избирателни права да гласуват в изборите за членове на Европейския парламент от Република България.  

Всеки избирател може да участва само в един списък за съответния вид избор или само в един списък – общ за двата вида избори. При полагане на подписа си в списъка избирателят удостоверява своята самоличност.

Регистрацията на партията за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България може да бъде подкрепена и от избиратели граждани на друга държава членка на Европейския съюз, като в списъците се посочват имената, личния номер, номера на удостоверението за пребиваване, датата на регистрация, посочена в него, и подпис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай